Tollinjekció

2022.03.02. 16:36

Az EpiPen használatát mutatták be a szakembereknek Békéscsabán

Hogyan kell alkalmazni a súlyos allergiás reakció esetén életmentő EpiPen tollinjekciót – ezt mutatta be dr. Szombati Márta gyermekorvos szerdán a városháza dísztermében békéscsabai óvodapedagógusoknak és kisgyermeknevelőknek.

L. B.

Szarvas Péter polgármester szerdán a városházán adta át a Békéscsabára érkezett első EpiPen tollinjekciók egyikét Bogár Évának

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester elmondta, egy év eleji, budapesti tragédia hívta fel a figyelmet arra, hogy szükség van a gyermekekkel foglalkozó intézményekben az életmentő gyógyszerre, illetve olyan munkatársakra, akik tisztában vannak azzal, hogy azt miként kell használni. Kiemelte: nem emlékeznek a szakemberek olyan esetre az elmúlt évtizedekből, amikor békéscsabai bölcsődében vagy óvodában gyermeknél súlyos allergiás tünet lépett volna fel, de nem árt az elővigyázatosság.

Elmondta, elindult a munka, hogy beszerezzék az életmentő gyógyszert a 18 városi óvodának és a négy békéscsabai bölcsődének – amelyekben összesen 1800 kisgyermekről gondoskodnak –, és ismertette, hogy a beszerzés folyamatosan halad. Emellett egyeztettek az általános és középiskolák fenntartóival is a napokban, hogy azokba az intézményekbe is kerülhessenek EpiPen tollinjekciók, a felmerülő költséget felét biztosítaná az önkormányzat.

 

– Az allergia gyakori jelenség, és nem szabad összetéveszteni az anafilaxiás sokkal – mondta dr. Szombati Márta gyermekorvos, utóbbit olyan túlzott reakciónak nevezve, amelynek során leállhat a légzés, összeomolhat a keringés, és mindez halálos kimenetelű is lehet. Hozzátette, tünet lehet a kiütés, a sápadtság, az ájulás, de a leggyakoribb, hogy a torokban egy fojtó érzés jelenik meg, és ránézésre is észlelhető, hogy nagy a baj.

A szakember kiemelte, hogy ilyenkor nagyon fontos az időtényező, az EpiPen tollinjekciót pár percen belül alkalmazni kell, ezért érdemes olyan helyen tárolni, ahonnan bárki számára pillanatok alatt elérhető. Szarvas Péter polgármester hozzátette, hogy a használata nem bonyolult. Hogy pontosan hogyan is kell alkalmazni, azt dr. Szombati Márta gyermekorvos osztotta meg az óvodapedagógusokkal és kisgyermeknevelőkkel.

A rendezvény keretében a városvezető átadott egy-egy EpiPen tollinjekciót Bogár Évának, az önkormányzati bölcsődéket irányító egészségügyi alapellátási intézmény igazgatójának; a MIVA bölcsődét vezető dr. Forján Mihálynénak; illetve a családsegítő és gyermekjóléti központ berkein belül működő családok átmeneti otthona szakmai vezetőjének, Verebi Kittinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában