Békéscsaba

2022.02.10. 14:03

Utalják a családoknak az adó-visszatérítést

Csütörtökön kezdték el utalni a bankszámlákra a gyermeket nevelő családok számára a személyi jövedelemadó-visszatérítést – jelentették be a csütörtökön a békéscsabai Fidesz-irodában tartott sajtótájékoztatón.

L. B.

Gyermeke taníttatására is többet szánhat Piros Anita /Fotó: Imre György/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy az szja-visszatérítés egy komplex rendszer része, egy évtizedes kormányzati elképzelés egyik eleme. Hangsúlyozta, a kormány sokféle módon segíti a családokat, hogy megfelelő körülmények között élhessenek, és hogy az anyagi terhek ne tartsák őket vissza a gyermekvállalástól. Hozzátette, hogy a szja-visszatérítés Európában, de a világon is egyedülálló juttatás, amely köszönhető annak is, hogy a magyar gazdaság remek teljesítményt nyújtott tavaly, hogy soha nem látott mértékű fejlődésen ment keresztül. Ismertette, miszerint országosan megközelíti a 600 milliárd forintot az az összeg, amit a családok megkapnak most, és az szja-visszatérítés mintegy 2 millió szülőt érint. Jelezte, azok a szülők jogosultak a támogatásra, akik családi pótlékra is jogosultak. Vannak, akiknek automatikusan utalnak, vannak viszont, akiknek jelezniük kellett az igényüket és meg kellett adniuk adatokat, de erre még most is van lehetőségük. Elmondta, hogy az átlagjövedelem szintjéig befizetett szja-t kapják vissza a gyermeket nevelők, és ez bizonyos családok esetekben elérheti akár az 1,6 millió forintot is.

Piros Anita és Herczeg Tamás /Fotó: Imre György/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, érzékelhető, jelentős támogatást kapnak a kormányzati döntéseknek köszönhetően a gyermeket nevelők, a családok. Nyolcadikos gyermekét egyedül neveli a csorvási Piros Anita, aki egy újkígyósi idősek otthonában dolgozik. Úgy véli, az szja-visszatérítés sok családnak jelent komoly támogatást, segíti a mindennapi megélhetést. Elmondta, hogy a kapott pénzből szeretné gyermekét taníttatni – és mivel középiskolába megy, vélhetően növekszenek az ezzel kapcsolatos eddigi kiadások –, illetve szeretne tartalékot képezni. Ugyanis, mint mondta, bármikor meghibásodhat egy-egy háztartási gép, és ha azt nem lehet javíttatni, hanem cserélni kell, akkor az hirtelen nagy terhet, költséget jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában