Összefogás

2022.02.12. 17:05

Protestáns Cigánymissziós Konferenciát rendeztek Békésen

Áldom az Urat mindenkor címmel rendezték meg a hetedik alkalommal életre hívott protestáns cigánymissziós konferenciát szombaton Békésen, a baptista imaházban.

P. G.

Sztojka Attila: roma és nem roma emberek, magyar emberek közösen dicsőítik Istent /Fotók: Imre György/

Az esemény dicsőítéssel kezdődött, majd Bakay Péter, az evangélikus cigánymisszió lelkésze mondott köszöntőt. A nap legfontosabb céljaként azt jelölte meg, együtt legyenek az isten dicsőségére és dicsőítésére.

Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos beszédében úgy fogalmazott, öt protestáns egyház, a református, az evangélikus a baptista, a pünkösdi hitvallású és a metodista egyház összefogott egy cél, a szeretet kiteljesítése érdekében. A kormánybiztos hangsúlyozta, a felzárkóztatásban partnerséget kell építeni, és mint hozzátette, a 2010 előtt jellemző falakat lebontották, lebontják.

– 2010 előtt a roma közösség életét a félelem és az aggódás jellemezte. Két hét múlva megemlékezünk azokra, akik életét azért vették el, mert mások voltak. Akkoriban nagy fokú szembenállás alakult ki – tette hozzá. – Ma pedig ott tartunk, hogy roma és nem roma emberek, magyar emberek közösen dicsőítik Istent

Sztojka Attila szólt arról, hogy tíz év alatt 50 százalékkal nőtt a roma foglalkoztatottak arány. Évi 10 ezer gyermeknek adnak ösztöndíjat, amely hozzásegítheti őket életminőségük kedvező változásához. Kiemelte, a roma emberek, önbecsülése emelkedett, felemelhették a fejüket. Megemlítette, hogy néhány évvel ezelőtt, 2016-ban egy gyülekezetben egy külföldi személyiség tett szolgálatot, aki azt mondta, Magyarország felemelkedése a cigányság a kezétől is függ. Ennek kapcsán kiemelte, olyan hitéletük van, ami egyedülálló.

Pintér Imre, a Magyar Pünkösdi Egyház alelnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a misszió a fejlődésről szól.

– A misszió az egyházaknak az a területe, amelyen az előremenetel, a fejlődés, a növekedés megvalósul. A misszió a motorja az egyháznak – fogalmazott.

Dr. Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, a megbékéléshez, a falak lebontásához, az ember önmagában kevés, az csak Jézussal, Jézus által történhet meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában