Jól jött a segítség

2022.02.15. 19:58

Otthona felújítására költi a visszakapott adóforintokat sok Békés megyei család

Az elmúlt napokban gyakorlatilag minden érintettnek kifizették a családi adó-visszatérítéssel járó összeget. Először azok kapták meg a pénzt, akik postai úton kértek kézbesítést. Akik bankszámlára utaltattak, azok is legkésőbb keddig hozzájutottak a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukhoz.

P. R.

Fotó: Shutterstock illusztráció

A családi adó-visszatérítés minden olyan gyermeket nevelő szülőnek járt, aki tavaly legalább egy napig családi kedvezményre volt jogosult. A visszatérítéssel a kormány a koronavírus-járvány miatt nehezebb helyzetbe került családokon segít. Összesen 600 milliárd forintot adott vissza a gyermeket nevelő szülőknek, a várandós kismamáknak, a velük közös háztartásban élő házastársnak, a saját jogán családi pótlékra jogosultaknak. 

A pénzt megkapták a rokkantsági járadékban részesülők, vagy a velük közös háztartásban élő, családi kedvezményt igénybe vevő hozzátartozók is. Az összeg bármilyen célra felhasználható, a Békésben élők közül legtöbben lakásfelújításra, a meglévő hitelek törlesztésére vagy a gyermekükkel kapcsolatos kiadásokra költik.

Négy gyermek aranyozza be a kétsopronyi Omiljak család életét. A legkisebb a féléves Nándi, akit napközben édesanyja, Kata kényeztet, aztán jönnek haza szép sorban a testvérek, Barnabás, Márton és Léna, munkája végeztével pedig édesapjuk.

– Építjük, szépítjük otthonunkat, ehhez nagy segítség a mostani adó-visszatérítés – hangsúlyozták a szülők. Az édesanya, Kata elmondta, megkapták már a pénzt, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy a garázs elé létesítsenek bejáratot. 

A kétsopronyi Beliczay Kata Nándit sétáltatja /Fotó: Imre György/

Örömteli az is, hogy korábban a házuk felépítéséhez is állami támogatást vehettek igénybe, másként nem lett volna esélyük egy ilyen otthon kialakítására. Ahogy fogalmazott, a család szentségét, az istenhitet őrzik, ezek a legfontosabb értékek számukra. Remélik, hogy gyermekeik is révbe érnek, és ugyanolyan szép családjuk lesz, mint most az övék.

A gyulai Szatmári Ferencné elmondta, nekik két gyermekük van, férjével mindketten részesültek az adó-visszatérítésből. Ő automatikusan kapta családi pótlékra jogosultként, a férje pedig kitöltötte és beküldte még december elején az igényléshez szükséges nyilatkozatot. 

Néhány napja meg is kapták az összeget, ami nem jöhetett volna jobbkor. Egy ideje ugyanis házat újítanak fel, már éppen kezdtek fogyni tartalékaik, teendő viszont van még bőven. 

A visszatérítésből be tudják fejezni a munkálatokat, sőt, a tervezettnél tovább is tudják csinosítani otthonukat. Le tudják cserélni mindkét gyerekszoba teljes bútorzatát, ami már időszerű volt, cseperedő gyermekeik nagyon vágytak az újabb, modernebb kuckókra.

A békéscsabai Pál Enikőék bankszámlájára is megérkezett a pénzösszeg, aminek elmondásuk szerint lesz helye. Két gyermeket nevelnek, fiuk hét-, kislányuk másfél esztendős.

– Férjemmel megbeszéltük, hogy az ő részét az épülő házunkba tesszük, az enyémet pedig nyaralásra fordítjuk. Egy hetet töltünk majd a Balatonon, már le is foglaltuk a szállást. Az utazást idén valószínűleg kihagytuk volna, ha nem jön egy kis könnyebbség, az adó-visszatérítés – tette hozzá a harminchat esztendős édesanya.

A szintén megyeszékhelyi Ambrus Ritáék nemrég költöztek családi házba, új otthonuknak van néhány szeglete, amit szívük szerint felújítanának. Az adó-visszatérítés összegéből kerítést, garázskaput, bejárót terveznek építeni, emellett a radiátorokat hőszabályozókkal látják el. Hároméves kislányuk szobájába mobil termosztátot vásárolnak, hogy a belső hőmérséklet az ő szobájához igazodjon.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek elmondta, a családi adó-visszatérítésre tavaly 835 ezer nyilatkozatot küldtek be, ennek 81 százalékát online töltötték ki, 132 ezer volt csupán papíralapú. 

Kiemelte, a kormány rendelettel mentesítette az úgynevezett követelésfoglalás alól a személyi jövedelemadó visszatérítését, azaz a pluszpénzhez­ a hitelezők, követeléskezelők közvetlenül nem juthatnak hozzá. Kiemelte azt is, hogy az adó-visszatérítéshez való jog nem veszhet el, aki elmulasztotta december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, és a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges­ adatait, az idei szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést, amelyhez­ segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet.

Dr. Kovács József: hazánk gazdasági növekedése tette lehetővé a támogatást

A családi adó-visszatérítés hazánkban csaknem kétmillió szülőt érint, és összesen több mint 600 milliárd forint támogatást jelent – közölte keddi gyulai sajtótájékoztatóján dr. Kovács József. Az országgyűlési képviselő elmondta, a magyar gazdasági növekedés mára az egyik leggyorsabb Európában, ami lehetővé teszi, hogy a kormány visszafizesse a befizetett szja-t.

Dr. Kovács József: a magyar gazdasági növekedés mára az egyik leggyorsabb Európában

– Ellentétben a baloldallal, mi a családok támogatásában hiszünk, és nem akarunk újabb terheket rakni a vállukra, ahogy ezt a baloldal a 2009-es világválság idején tette – fogalmazott dr. Kovács József. Hozzátette, Gyurcsány Ferenc, a baloldal valódi vezetője perverz újraelosztásnak nevezte a Fidesz–KDNP-kormány családtámogatási rendszerét, amivel nyíltan hadat üzent a családtámogatásoknak.

– A baloldal helyi jelöltje is azt segítené elő, hogy a múlt emberei ismét elvegyék a családoktól a támogatásokat. Ezt nem hagyhatjuk. Legyünk ott április 3-án, és mondjuk nemet a múlt embereire. Magyarország előremegy, nem hátra – hangsúlyozta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában