Disznótoros

2022.02.05. 18:14

Jótékonykodással kötötték össze a szeghalmi kolbásztöltő versenyt

Lassan évtizedes múltra tekint vissza a kolbásztöltő versennyel összekötött Szeghalmi Disznótoros. A régi hagyományokat felelevenítő megmérettetés jótékonysági célokat is szolgál: idén az összegyűlt felajánlásokat a helyi kisgyermekek fejlődésére fordítják. Az eseményt pálinka- és párlatmustra kísérte, itt több mint száz italt bírált el a zsűri, köztük igazi különlegességeket is.

B. O.

Dr. Kovács József és Macsári József a nyertes csapat, a Sós büfé tagjaival /Fotók: Lehoczky Péter/

Február első szombatján rendezték meg a sárréti eseményt a városi sportcsarnokban. Az eseményen Macsári József polgármester, és dr. Kovács József a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket. A korán érkezőket ízletes hagymás sültvér, rétes fogadta, de készült a toroskáposzta, és a sültkolbász is. Csak káposztából körülbelül hatszáz adagnyi rotyogott, aki fogyasztott belőle az egyben jótékonykodott is. – A felajánlásokból összegyűlt összegből fejlesztőjátékokat szeretnénk vásárolni a bölcsődébe – árulta el a városvezető. Macsári József hozzátette, a jótékonykodás mellett céljuk a hagyományőrzés, és hogy a fiatalok is megismerhessék, hogy miből is áll egy disznótoros. Ezt pedig szavai szerint egy kötetlen, családoknak szóló rendezvénnyel érik el évről évre, amit már nemcsak a helyiek, de távolabbról is kezdenek felfedezni. Idén ugyan a pandémiás helyzet miatt limitálták a résztvevő csapatok számát, így összesen 15 formáció mérettette meg magát a rendezvényen, de legutóbb több tucatnyi csapat gyúrta a kolbászt; tapasztalat, hogy évről-évre egyre több jelentkező vesz részt a szeghalmi toron.

A nyertes csapat által szalonnából készített Szeghalom címert mutat dr. Kovács Józsefnek Macsári József

Idén a verseny során, az értékelésnél fő szempont lesz, hogy a kolbászgyúrás és a töltés során a csapatok mennyire ragaszkodnak a hagyományhoz, a hagyományos eszközökhöz. Nézzük, hogy miként néz ki a nevezők asztala, hogy az mennyire hasonlít az egykori disznótoros vacsorák miliőjéhez.

A különdíjas csapat, a Rákóczi-telepi Böllérek csapatkapitányának dr. Kovács József és Macsári József adta át a díjat

A szeghalmi torokról, szokásokról a helyi kolbászkészítésről már Elek Gyula mesélt, aki évtizedek óta hentesmester. Szavai szerint a szeghalmi nem sokban különbözik más térségek ízlésétől: jellemzően a hús, valamint a szalonna aránya a csabaival megegyező, és a fűszerezés is hasonló, annyi eltéréssel, hogy a szeghalmiak kevesebb paprikát kevernek az alapanyagba, és van aki egy csöppnyi borsot is tesz abba.

A kolbász mellett pálinkát is mustráltak

Pálinkamustrát is rendeztek Szeghalmon, erről Varga Róbert, kertészmérnök, pálinkamester szakmérnök, a megmérettetés ötletgazdája beszélt, aki elárulta, idén több mint száz párlat érkezett be. – Jellemzően szilva- és szőlő párlatokkal neveztek, de vannak igazi kuriózumok, és vadontermő gyümölcsökből készült pálinkák is. Összesen huszonegy gyümölcsből készültek a benevezett párlatok, vadcseresznye, málna, ribizli, kökény például – részletezte. Hozzátette, idén igazi érdekesség volt, hogy ugyanabból a szilvacefréből nyolcan főztek, nyolcféleképpen – más géppel, más helyen, más technológiával – ízletes párlatot.

A pálinka- és párlatmustra bírálói munka közben, bal oldalt áll Varga Róbert a szeghalmi mustra ötletgazdája /Fotó: BMH/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában