Életminőség javítása

2022.02.01. 06:58

Intenzív terápiába kezdhetett a csabai Gárdián Milán

Tavaly tavasszal beszámoltunk arról, hogy Gárdián Milán, a békéscsabai kisfiú három hónapos kora óta küzd székletürítési problémákkal és epilepsziás görcsökkel. Családja minden követ megmozgat azért, hogy jobbá tegye a gyermek életminőségét, kilátásait.

N. Sz.

Különböző gyakorlatokkal stabilizálják Milán karját /Fotó: BMH/

Szakmai segítség reményében fordultak az „Együtt a Kisangyalokkal” alapítványhoz; sokan adományoztak, különböző licittárgyakat ajánlottak fel. A befolyt összegből a kisfiú belevághatott egy intenzív terápiába a Borsóházban. Gárdián-Békési Éva elmondta, az egyéves tréning a felénél tart, és Milán tartása, izomtónusa valamelyest erősödött, figyelme fejlődött. Havonta egy hetet töltenek Solymáron, ahol a fiú ügyesen veszi az akadályokat. 

– Gond akkor van, amikor fokozódnak az emésztési nehézségei, olyankor görcsös a teste, nyöszörög, fájdalmai vannak – árulta el az édesanya, hozzátéve, amint nagy nehézségek árán sikerül a széklet ürítése, Milán kiegyensúlyozottabbá, élénkebbé válik. A kisfiú több műtéten átesett már, de problémái nem oldódtak meg, a genetikai rendellenességen túl nincs pontos emésztőrendszeri diagnózisa. Édesanyja hangsúlyozta, továbbra sem csodára várnak, csak a szenvedéseket szeretnék enyhíteni. Ezért reménykednek most abban, hogy külföldi szakemberekhez fordulhatnak baráti kapcsolatokon keresztül. Hozzáfűzte, a mozgásterápia is eredményesebb lehetne, ha az emésztési bajokra gyógyírt találnának. – Milán ötévesen is kizárólag előemésztett tápszert tolerál, ennek ráadásul most akadozik a beszerzése. Külföldről hozzák, de sokszor azzal szembesülünk a patikában, hogy a termék nem érhető el – panaszolta az anya, kiemelve, ha másféle tápot ad, jön a kínzó hasfájás és a roham. 

– Vélhetően bélszűkülete, bélforgási nehézsége van Milánnak, de az MR-vizsgálat eredménye is bizonytalan, a kontrasztanyag elakadt a bélrendszerében. Kalóriabevitele sem optimális, nehezen hízik – tette hozzá Gárdián-Békési Éva, aki a nehézségek ellenére is igyekszik újra és újra erőt meríteni. Legutóbb a Napraforgó EGYMI óvodapedagógusai jelezték, a kisfiú már szépen figyel a nevére, ami reménykeltő. – Országszerte kerestük és keressük a sebészt, aki segíteni tudna Milánon, és a nyelvtanárt, aki a leleteit és a levelünket lefordítaná németre. Nem lehet, hogy ennyi utánajárás se hozzon eredményt – tette hozzá az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában