Agrárkerekasztal

2022.02.10. 19:48

A gazdák ismét találkoztak Orosházán

Tematikus programokat szervez a gazdáknak az Orosháza és Térsége Gazdakör. Elnökük, Brlázs Róbert a csütörtöki agrárkerekasztal rendezvényről elmondta, az a cél, párbeszéd alakuljon ki a gazdaköri tagok, a városban élő gazdák, a nagyüzemi gazdálkodók között.

Cs. I.

Fotó: Csete Ilona

Minden gazdának hasonlók a problémáik, ezekre meghívott előadók igyekeznek megoldásokat, válaszokat adni. Így lehet előre vinni az agrárium ügyét Orosházán –  tette hozzá az elnök. Takács Árpád kormánymegbízott a köszöntőjében arról beszélt, azok a gazdák teszik élhetővé ezt a vidéket, akik szorgalommal, józan gondolkodással dolgoznak korán reggeltől késő estig nap mint nap. Emlékeztetett, milyen hagyományai voltak a gazdafórumoknak, amiket önállóan szerveztek, amit az agrárkamara szervezett és amit a kormányhivatal a gazdatársadalomnak járási roadshow keretében, ahol szakmai kérdéseket dolgoztak fel. Szólt azokról az együttműködési megállapodásokról (agrárkamara, MAGOSZ), amik szintén a gazdák érdekeit szolgálják.

A legek évéről, 2021-ről elmondta Takács Árpád, hogy 59 milliárd forintot fizettek ki a Békés megyei gazdáknak, amire eddig soha nem volt példa. Több tekintetben is a legek éve volt a tavalyi: a legkevesebb hiba volt a kérelmekben; legszélesebb körben és a legrövidebb időn belül a legnagyobb mértékű előlegfizetés történt 2021. november végéig, mintegy 13 ezer ügyfél részére 22 milliárd forint. Erre se volt példa az ezt megelőző években.

– A folytatás is a legek időszaka lesz, a 2027-ig tartó költségvetési időszak végéig több mint 7500 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére. Ebből 4 ezer milliárdot az Európai Unió, a fennmaradót a magyar kormány teszi hozzá. Ilyen mértékű támogatást kormány a vidékének a megbecsülésére soha nem fordított. Kormányunk értékeli és megbecsüli a vidéket – tette hozzá a kormánymegbízott, aki nagyrabecsülésének a kifejezésére Horváth Józsefnek (a gazdakör alapítója, volt elnöke) adott át ajándékot.

A rendezvényen dr. Sóvári Tibor, a Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának főosztályvezetője tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában