Testületi ülés

2022.01.27. 14:33

Naplementében is köthetnek házasságot Gyulán

Pályázatot nyújt be a Scherer Ferenc utca, a Budai Nagy Antal utca és az Apor Vilmos tér közötti szakasza, valamint az Apor Vilmos tér útburkolatának felújítására a gyulai önkormányzat – erről a városi képviselő-testület döntött csütörtök délelőtti ülésén.

P. G.

Kónya István alpolgármester, dr. Csige Gábor jegyző és dr. Görgényi Ernő a fontos döntéseket hozó testületi ülésen

Fotó: Imre György

Dr. Görgényi Ernő polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években mindig nyertek utak, járdák fejlesztésére a pályázati kiíráson. Legutóbb éppen az Eminescu utca Kapa és Sánc utca közötti szakasza újulhatott meg. Szólt arról, hogy a polgármesteri hivatal mérnöki osztálya korábban felmérte a lakossági megkeresésekben és képviselői interpellációkban megfogalmazott útfelújítási igényeket. A Scherer Ferenc utca felújítását Mittag Mónika, a választókerület önkormányzati képviselője kezdeményezte, és 2018-ban az utca egy szakaszát már felújították, amit most teljessé tennének. 

A beruházás 75 százalékára, ebben az esetben az előzetes árajánlat szerint 40 millió forintra pályázhat az önkormányzat. A fennmaradó közel 14,5 millió forintot pedig saját forrásként biztosítanák a fejlesztéshez.

Hamarosan nyári naplementében is lehetőség lesz házasságot kötni a városban. Dr. Görgényi Ernő elmondta, a házasodni készülő párok már több alkalommal is jelezték, hogy főleg a nyári időszakban szeretnék szabadtéren, 19 óra után megtartani a polgári esküvőt. Ennek oka, hogy ilyenkor kedvezőbb a hőmérséklet, másrészt a naplemente is emlékezetessé teszi az eseményt. A kezdeményezést az anyakönyvvezetők is támogatták. 

A grémium döntése értelmében a hivatali helyiségen kívül, május 1-től szeptember 30-ig, pénteken és szombaton este is lehet majd polgári házasságot kötni. A vonatkozó helyi rendelet csütörtöki módosítása értelmében az említett hónapokban pénteki napokon 15-től 21 óráig, szombatonként 12 órától 21 óráig engedélyezhető ilyen módon az esküvő, amennyiben a törvényben meghatározott feltételek, a hivatalos iratok épsége és az anyakönyvvezető részére a megfelelő körülmények biztosítottak. Így 30 fok felett például napernyőre vagy sátor, szürkület esetén világítás, egyenletlen talaj esetén szőnyeg vagy ideiglenes szilárd burkolat biztosítása szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában