Békés megye

2022.01.12. 11:25

Kellően vastag jég szükséges a korcsolyázáshoz

Bár eddig nem igazán fagytak be a tavak, a kemény mínuszok miatt elképzelhető, hogy ez megtörténik, ám korcsolyázásra vélhetően akkor sem lesznek alkalmasak.

Licska Balázs

Akkor megfelelő és korcsolyázásra alkalmas a jég, ha a vastagsága eléri a tíz centimétert. /Illusztráció: Shutterstock/

Békéscsabán, a CsabaParkban lévő tó vízszintjét télen tervezetten alacsonyabban tartják, mint nyáron, hogy azon megfelelő időjárási körülmények esetén akár korcsolyázni is lehessen – ismertette az üzemeltető városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita. Hozzátette: több napon át tartó erős fagyok szükségesek ahhoz, hogy korcsolyázásra alkalmas jégréteg alakuljon ki, amit a mostani időjárási körülmények nem tesznek lehetővé, tehát a CsabaParkban lévő tó most sem korcsolyázásra, sem csúszkálásra nem használható.

Sarkadon, az Éden-tavakat üzemeltető horgászegyesület elnöke, Debreczeni Gábor azt mondta, hogy kedden még hullámzott, nem fagyott be a víz. Hozzátette: ha be is fagy, akkor sem szabad rámenni korcsolyázni, mivel nincs rajta erre kijelölt terület, igaz, ettől függetlenül előfordult az elmúlt években, hogy sportolni vágyókkal találkoztak.

A katasztrófavédelemnél elmondták: az elmúlt télen nem volt szükség arra, hogy embert jégről mentsenek, olyan viszont akadt, hogy állat került bajba és szorult segítségre. Várszegi György tűzoltó főhadnagy, megyei szóvivő hozzátette: hogy a tudásuk naprakész legyen, a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók, valamint a mentőcsoportok rendszeresen gyakorlatoznak a tavaknál, ha kellő a jég vastagsága.

Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha a vastagsága eléri legalább a tíz centimétert – fogalmaztak a katasztrófavédelemnél.Több hasznos tanácsot is megosztottak: nyugodtan és egyenletesen érdemes lépkedni a jégen, és egy bottal folyamatosan ellenőrizni annak állapotát. A jég beszakadását rendszerint előre jelzi a ropogás és recsegés, a felület süllyedése.

Ha beszakad a jég, akkor azonnal hasra kell feküdni minél nagyobb testfelülettel, lehetőleg a part felé arccal, és lassú mozdulatokkal hason csúszva, kúszva kell elérni a legközelebbi biztos pontot. Minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni a jég alá kerülést, a vízbe való lemerülést. A segítőknek is hasonló módon, hason csúszva, kúszva kell megközelíteniük a bajba jutottat, az utolsó szakaszt pedig át kell hidalni valamivel, például egy hosszú ággal, kötéllel, övvel. Ha több segítő van jelen, akkor láncot alkotva mindenki hason fekszik, megfogva az előtte lévő lábát.

Hangsúlyozták: a víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0 és 4 fok közötti, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be, ami vérkeringési zavarokat okozhat, de akár a szív is leállhat. Fontos tudni, hogy még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet, tehát a segítségnek ennyi időn belül kell megérkeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában