Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ

2022.01.04. 13:45

Húsz éve jeleskednek Csanádapácán az idősek ellátásában

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli idén a Gyöngyfüzér Szociális Szolgáltató Központ. A széles körű szolgáltatásokat nyújtó intézmény Csanádapáca önkormányzatának fenntartásában működik 2002. január 1. óta. A néhai Mórocz László polgármester kezdeményezte a létrehozatalát a településen.

Cs. I.

A veszélyhelyzet ellenére, a szigorú járványügyi előírások betartása mellett hétfőn ünnepeltek az ellátottak, a dolgozók. A fenntartó önkormányzat képviseletében Oláh Kálmán polgármester és Mórocz Ildikó alpolgármester érkezett hozzájuk, hogy elmondják, ez az intézmény is szívügye a település vezetésének. Az eltelt évtizedek alatt a megváltozott családmodell, a lakosság korösszetétele igazolja, szükség van ilyen ellátórendszerre, ami a nap 24 órájában képes az egyedül maradt, a segítségre szoruló embereket segíteni. Sőt, ennél sokkal többet is képes nyújtani, hiszen itt családias légkörben élnek, dolgoznak.

Tománné Behán Márta munka közben

A csanádapácai önkormányzat pályázott és nyert. A főépület és apartman rész energetikai felújítása a cél. Oláh Kálmántól megtudtuk, 78 millió forintot fordíthatnak ezekre a munkákra a közeljövőben.

Pepó Jánosné intézményvezető tíz éve irányítja e sokszínű közösséget. Amióta megnyitotta kapuit az intézmény, ott dolgozik Tománné Behán Márta intézményvezető-helyettes. Minden szociális szolgáltatási területen felelősségteljesen látja el a feladatot, de a legtöbb időt az idősek otthonában a vezető-ápolói feladatokkal tölti.

Mórocz Ildikó, Oláh Kálmán, Tománné Behán Márta, Pepó Jánosné

Pepó Jánosné és csapata sokat dolgozik azért, hogy nyitott intézményként a nagyközség lakói előtt is megmutathassák, milyen szakmai, kulturális, felzárkóztató tevékenységek zajlanak falaik között és milyen társadalmi szerepvállalásra képes sok egyéb teendői mellett az intézmény.

– A szociális alapszolgáltatásokon túl (szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás)  az intézmény szakosított ellátási formaként ápolást, gondozást nyújtó bentlakásos intézményt, idősek otthonát működtet. Ennek már a kezdetek óta település- és megyehatárokon is túljutó híre volt s van – tette hozzá Pepó Jánosné.

Az intézmény házigondozóira fokozott terhet ró a veszélyhelyzet (egyre többen vannak olyan idősek, akik nem képesek önellátásra, de szeretnék fenntartani önállóságukat, ehhez szükségük van a saját otthonukban szakszerű segítségre). A nappali ellátáson belül működik fejlesztő foglalkoztatás a megváltozott munkaképességű embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában