Békés megye

2022.01.20. 19:58

Fizikai és lelki szinten egyaránt megpróbáltatást jelent a méhnyakrák

Kerekasztasztal-beszélgetésre várta az érdeklődőket a Mályvavirág Alapítvány szerdán este a Művész Kávéházba, az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét békéscsabai állomásán. A meghívott szakemberek a betegség megelőzéséről, mentális és fizikai lépcsőfokairól, valamint a HPV elleni védőoltás fontosságáról beszéltek. Csütörtökön a Csaba Centerben is tartottak egy programot a megelőzés jegyében.

Nagy Szilvia

Fotók: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Dr. Zelenyánszki Márk kiemelte, a méhnyakrák vírusasszociált betegség, a humán-papilloma fertőzés talaján alakul ki. A Réthy Pál tagkórház szülész-nőgyógyász szakorvosa hozzátette, a sokszor hosszú rákmegelőzési fázis alkalmas lehet arra, hogy időben észleljék a bajt. A vírussal való találkozás szinte elkerülhetetlen, a lakosság átfertőződik a szexuális élet megkezdése után. Az egészséges immunrendszer megküzd a kórokozóval, ám sokan nem ilyen szerencsések.

– Hazánkban a méhnyakból levett sejtek vizsgálatával állapítják meg, van-e kóros elváltozás. A reproduktív korban lévő nőknek két rákszűrés között másfél évnél többet nem érdemes várni – tette hozzá, kiemelve, a méhnyakrák gyógyítása az orvostudomány egyik sikertörténete, a védőoltás pedig szenzációs lehetőség. Aláhúzta, ha időben észlelik a bajt, jók a beteg kilátásai. Van, amikor egy kimetszéses, máskor összetett, több szervet eltávolító műtét, sugár-, kemoterápia segít. A prevenciót hangsúlyozva megemlítette az ausztrál példát, ahol már több mint 15 éve átoltották a 12-13 éves fiatalokat.

Dr. Kreidl Márta klinikai szakpszichológus hozzátette, a fizikai síkon túl a lelki is fontos; egy-egy betegségnek löketet adhat a stressz, törődni kell a mentális egészséggel. Elmondta, az onkológiai osztályon lévő betegek edukációján túl mindig megkeresik az egyénhez illő megküzdési stratégiát.

Néveriné Czakó Magdolna kitért arra, mennyiféle reakciót válthat ki a betegséggel való szembesülés.

– Van, aki a diagnózis után tagad, van, aki „minden mindegy állapotba” kerül, más szorongva tekint jövőjére. A legveszélyeztetettebbek a lemondók, akik nem tesznek semmit – sorolta a klinikai szakpszichológus, aki szerint a legjobb, ha az érintett azonnal kézbe veszi a dolgokat, tudatosan mozgósítja energiáit.

– Fontos, hogy azt, akinek szüksége van rá, szakemberhez irányítsák, akár állami, akár magánúton. A pszichológus módosult tudatállapotban végzett gyakorlatokkal is segítheti ügyfelét – tette hozzá.

Harangozó Imre néprajzkutató, teológus megjegyezte, a betegségben a transzcendens nyitottság is kulcs, rengeteget segíthet a vallásos hit, a hagyomány. Néveriné Czakó Magdolna megerősítette ezt, elárulta, a terápián is keresik a hit közelségét. A nőiségük elvesztésétől félő, nagyműtét előtt álló nőknek szerveik elengedésében is tud segíteni, a hálára, köszönetre, búcsúra hangolódva.

Dr. Bakó Beáta fogorvos a HPV-fertőzés, illetve a sugár-és kemoterápiás kezelések szájüregi következményeire hívta fel a figyelmet. Kiemelte, fontos a szűrővizsgálat, adott esetben a terápia előtt a kérdéses prognózisú fogak eltávolítása. A jó szakorvos nemcsak a fogak állapotát nézi, hanem a szájüregi lágyrészeket is vizsgálja.

Dr. Bányai Annamária fül-orr-gégész rezidens hozzátette, az évenkénti fül-orr gégészeti szűrés is kell, hisz a garatban is előfordulnak a HPV-vírushoz köthető elváltozások. A gyermekkori gégepapilloma kiújuló lehet, a felnőttkori rosszindulatúvá fajulhat. Hazánkban a fej-nyaki tumorok előfordulási aránya is nagyon magas, ellensúlyozhatná a védőoltás.

Elhangzott, a gyógyultak másképp néznek az életre, intenzívebben élik az „itt és most” örömét. Megerősítette ezt Soós Emőke bábművész, aki tíz éve kapott súlyos diagnózist. Elfogadással, hittel és a tudomány eszközeivel birkózott meg a kórral, ma egészséges.

Évek óta jelképe a gyöngy a méhnyakrák elleni harcnak

A Mályvavirág Alapítvány programsorozatának csütörtöki állomásán a Csaba Centerben Nagy Ferenc alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta, Békéscsaba önkormányzata régóta áll az egészségvédelem mellett, 2008-tól már saját költségén biztosította a fiatal lányok ingyenes HPV elleni oltását. A Mályvavirág önkénteseinek áldozatos munkáját dr. Szeberényi Zsolt osztályvezető nőgyógyász főorvos köszönte meg. Kiemelte, a nők 37 százaléka jár csak szűrésre, de azon dolgoznak, hogy az önmagukra odafigyelők és az oltást választók száma nőjön. Szántó Zalán diákpolgármester is hozzátette, kiveszi részét a prevenció népszerűsítéséből; a diákság körében hívja fel a figyelmet a betegségre és a védőoltás lehetőségére. Szeretné, ha nem lenne tabutéma a megelőzés, ezért szervez különféle megmozdulásokat. A bevásárlóközpontban bárki kérdezhetett a védőnőktől, a pszichológiai szakszolgálat munkatársaitól. Sokan fűztek szolidaritást kifejező gyöngysort is, amit a kórházban fekvő, méhnyakrákos betegeknek juttatnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában