Békés megye

2021.12.10. 11:17

Sokba kerülhet, ha elfagy a vízmérő óra

Az elmúlt időszakban már beköszöntöttek az éjszakai fagyok, az időjárási előrejelzések szerint ettől a héttől pedig akár tartósan is nulla fok alatt lehet a hőmérséklet éjszakánként. Az év azon része következik, amikor a hidegek miatt vízmérők és vízvezetékek fagyhatnak szét, aknákban, fűtetlen pincékben, és akár több tízezer forintos károk keletkezhetnek. Szűk fél évtizede, 2017 januárjában például négyezer vízmérő fagyott el a megyében.

P. G.

Lantos Zsolt szervizüzem-vezető hívta fel a figyelmet a vízórák szigetelésének fontosságára /Fotó: Imre György/

Lantos Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szervizüzem-vezetője hírportálunk megkeresésére elmondta, a problémát gyakran az okozza, hogy az érintett épületekben, ingatlanokban, leginkább kis kertekben, hétvégi házakban, nyaralókban nem zárják el a vizet, nem víztelenítik a vízvezeték rendszert, ahogy előfordult az is, hogy a használaton kívüli ingatlanok szigeteletlen vízmérőaknáiban lévő vízmérőkből nem engedik le a vizet.

Ezeket az intézkedéseket azonban feltétlenül szükséges megtenni. A víz leengedését követően pedig a mérőt szigetelőanyaggal szükséges bevonni, ez megóvja az eszközt a fagytól. Ennek kapcsán a szakember megerősítette, hogy a vízmérők nem a felhasználók tulajdonában állnak, de az állagmegóvásért ők felelnek.

Az ingatlanon belüli vízvezeték-hálózat szintén elfagyhat azokban az épületekben, amelyek fűtetlenek. Az így kialakult egyetlen 5 milliméteres résen egy hónap alatt akár ezer köbméter víz folyhat el. Miután ennek költségét is a fogyasztónak kell fizetnie, ezért nagyon érdemes a már említett víztelenítésre odafigyelni. A legtöbbször az ingatlantulajdonosok tavasszal veszik észre a bajt, amikor már nem lehet orvosolni a problémát.

Lantos Zsolt elmondta, szintén nagyon lényeges, hogy a vízmérő aknák tetejét fedjük be fóliával, így a szél nem tud befújni a réseken keresztül az aknába, azaz ennek hatására nem csökken a hőmérséklet fagypont alá, és védve lesz ettől a hatástól is a felhasználók rendszere. A szakember azt tanácsolta, ezt követően a vízmérőt a fogyasztók borítsák be valamilyen hőszigetelő anyaggal, például hungarocellel, nikecellel, polifoammal vagy olyan anyaggal, ami a nedvesség hatására nem veszít szigetelőképességéből.

 

Vigyázzunk arra, hogy ez a hőszigetelés a vízmérő leolvasásakor károsodás nélkül eltávolítható, majd visszahelyezhető legyen! A szakember szólt arról, hogy a vízmérő aknák megóvása kiemelten lényeges ott, ahol a vizet nem használják rendszeresen. Abban az esetben, ha a vízmérő talajvízzel érintett aknában vagy fagyveszélyes helyiségben van, magát a mérőt és a szabadon lévő csöveket is ajánlatos hőszigetelő anyaggal körbetekerni úgy, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon.

Mint azt korábban megírtuk, az elmúlt évek legtöbb kárt okozó tele 2017 januárjára datálódik. Lantos Zsolt elmondta, akkor több mint négyezer vízmérő fagyott el, ami annak tudható be, hogy a nagy hideghez viharos erejű szél is társult. Ez utóbbi pedig kifújta a rosszul szigetelt, rosszul záró vízmérő aknákból a talajhőt.

 

Fogadjuk meg a tanácsokat!

 

– Ha az ingatlan udvarán kifolyó, kerti csap van, annak víztelenítő föld alatti csapját az első fagy bekövetkezése előtt el kell zárni.

– A föld alatti csapot, fagycsapot teljesen ütközésig zárjuk el. Ha a csap nincs rendesen elzárva, a víz a víztelenítő nyíláson elfolyhat.

– A föld alatti csap elzárását követően a kifolyószelepet ki kell nyitni, ekkor történik meg a víztelenítés, melynek során jellegzetes hangot hallatva levegő kerül a kerti csap föld feletti részébe. Ha ez nem hallatszik, akkor a csap nem működik megfelelően, szakember segítségére lesz szükség.

– A föld alatti csapot körülvevő védőcsövet lássuk el eltávolítható, úgynevezett szigetelődugóval. A csapszár és a védőcső közötti rész szigetelőanyaggal történő szigetelése is szükséges lehet.

– Amennyiben tartósan nincs az ingatlanon vízfelhasználás, a belső vízhálózat víztelenítését, szennyvízhálózatának fagyvédelmét szakemberrel végeztessük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában