Elismerés

2021.12.16. 14:12

Kerékpárosbarát Település címet kapott Békéscsaba és Szarvas

A kormány 2010 óta mintegy 160 milliárd forintból csaknem 1850 kilométer kerékpárutat hozott létre - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI

Illusztráció: Shutterstock

Schanda Tamás hozzátette, a kerékpározás nemcsak Európában, hanem Magyarországon is egyre elterjedtebb. Egy tavalyi kutatás szerint a magyar lakosság 16 százalékának a kerékpár az elsődleges közlekedési eszköze, ezzel az aránnyal az ország Hollandiát és Dániát követően Európában a 3. helyen áll.

Az államtitkár szerint mindez annak köszönhető, hogy Magyarországon a kerékpározáshoz biztosított az infrastruktúra.

Kiemelte, hogy a kerékpáros fejlesztések nagy erővel folytatódnak.

Arról is beszámolt, hogy a kormány által elfogadott klíma- és természetvédelmi akciótervnek az egyik fontos célja a közlekedés zöldítése, ezért az ITM több mint 6000 elektromos kerékpár vásárlását támogatta. A rendezvényen adták át a Kerékpárosbarát Település és a Kerékpárosbarát Munkahely címeket, ehhez kapcsolódóan Schanda Tamás megjegyezte, a díjazott önkormányzatok és munkahelyek jelentősen hozzájárulnak a belföldi kerékpározás népszerűsítéséhez és fejlődéséhez.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ITM hirdette meg a címek elnyeréséhez szükséges pályázatot, amelynek a lebonyolításáért a KTI Közlekedéstudományi Intézet volt a felelős. A pályázatra 30 település és 26 munkáltató jelentkezett, akik közül heten, illetve négyen vehették át a kerékpárosbarát címet.

Kerékpárosbarát Település címet kapott város kategóriában többek között Szarvas, nagyváros kategóriában pedig Békéscsaba.

A címekhez járó okleveleket a rendezvény végén Schanda Tamás és Révész Máriusz adta át a nyertes pályázóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában