kulturális értékek

2021.12.01. 06:55

Hatalmas sikert aratott a Gyula-est Rómában

Gyula-estet tartottak a kö­zelmúltban az olasz fővárosban, a Római Magyar Akadémia dísztermében. A program kifejezetten a megyei fürdőváros kulturális értékeit mutatta be az itáliai vendégek számára.

Papp Gábor

– Komoly lehetőséget kaptunk arra, hogy Gyula kulturális és turisztikai értékeit bemutassuk a Római Magyar Akadémián – nyilatkozta hírportálunknak dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere, a városi delegáció vezetője elmondta,

az olasz fővárosban található akadémia a Balassi Intézményhálózat része, amelynek legfőbb küldetése, hogy a magyar kultúrát minél többekkel megismertesse és minél többek körében népszerűsítse Itáliában.

Felidézte, hogy 1928-ban Klebelsberg Kunó kultuszminiszter döntött a Via Giulián található Falconieri Palota megvásárlása mellett. Ezzel az új magyar kormány az Osztrák–Magyar Monarchia bukása következtében történt törés után „új kapukat” kívánt nyitni Európa felé. Így a felújítási munkálatok után újjászületett a Római Magyar Akadémia.

Az Erkel Ferenc Vonósnégyes nagy sikerű koncertet adott a Római Magyar Akadémia dísztermében. Emellett egy filmvetítésen bemutatták Gyula értékeit, turisztikai adottságait, majd a város gasztronómiai különlegességeit ismerhették meg a résztvevők /Fotó: BMH/

A rendezvényt a Városok és Falvak Szövetsége szervezte, amelyen jelen volt Kovács Ádám, hazánk olaszországi nagykövete, illetve Halász János, a szövetség elnöke is. A programra pedig kifejezetten a római kulturális élet szereplőit hívták meg, akik szép számban fogadták el az invitálást, a program telt ház előtt zajlott.

Az eseményt Kudar Gábor Áron, a római Collegium Hungaricum igazgatója, valamint dr. Görgényi Ernő nyitotta meg, majd egy filmvetítés segítségével mutatták be a város különleges értékeit, turisztikai adottságait.

Az esten az Erkel Ferenc Vonósnégyes adott elő Erkel-, Weiner- és Brahms-darabokat. Hrabovszkyné Nagy Kornélia, Gyalogné Veres Katalin, Veres József és Sándor Ottó koncertjének

nagy sikere volt, az olasz közönség vastapssal fejezte ki tetszését és elismerését. Külön érdekesség, hogy Erkel Ferenc műveit Veres József művésztanár írta át nagyzenekarról vonósnégyesre, ami még különlegesebbé tette a hangversenyt.

Ezt követően a város gasztronómiai különlegességeit ismerhették meg az érdeklődők. Megkóstolhatták a gyulai kolbászokat, a pálinkát és a fürdővárosban készült, szintén nagyon kedvelt bonbonokat. A bemutató óriási sikert aratott, gyakorlatilag minden elfogyott az asztalokról, a gyulaiak rengeteg dicsérő szót és elismerést kaptak.

Dr. Görgényi Ernő kérdésünkre elmondta, az est több szempontból is különleges jelentőséggel bírt számukra.

– Róma évszázadok óta és napjainkban is meghatározó, kiemelkedő szerepet játszik a világ kulturális életében – fogalmazott a polgármester. Mint mondta,

nagy lehetőség és komoly elismerés egy magyarországi vidéki városnak, hogy az olasz fővárosban mutathatta be értékeit, nevezetességeit, gasztronómiai kincseit.

– Mindezt még fontosabbá teszi, hogy városunk bemutatkozása nagy sikert aratott mind a műsort, mind gasztronómiai értékeinket tekintve – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában