Vásárlás

2021.12.15. 17:18

Ezen a héten futhat be a legtöbb csomag Békésben is

A felmérések alapján egyre többen rendelik meg otthon, foteljeikben ülve az ajándékokat a karácsonyfa alá. Az elektronikus kereskedelem folyamatos növekedésével párhuzamosan a küldemények száma is évről évre emelkedik. Éppen ezért a szolgáltatók azt javasolják, amennyiben karácsonyra szeretnénk feladni csomagjainkat, azt december 20-ig tegyük meg.

V. N.

A karácsony közeledtével a csomagok száma és a futárok munkája is egyre több /Fotó: Imre György/

Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője hírportálunknak elmondta, a Magyar Posta forgalma évek óta jelentősen nagyobb az év végi két hónapban, mint általában az év többi részében. Ezért erre az időszakra kiemelten készülnek minden évben. A csomagszezonra megemeljük a logisztikában dolgozók létszámát. Emellett ebben az időszakban intenzívebben veszünk igénybe kölcsönzött munkaerőt és alvállalkozói kapacitásokat. Az eszközparkot is bővítjük: több járművet állítunk forgalomba, és idén év végére beszereztünk új, a kézbesítéshez szükséges eszközöket: PDA-kat és bankkártyás fizetéshez szükséges POS-terminálokat. Szintén fontos az év végi kiemelt forgalomban, hogy a postai csomagátvételt megkönnyítsük, ezért – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is extra csomagpontokat alakítottunk ki országszerte számos nagy forgalmú postán. Ez tárolási kapacitásbővítést és külön átvételi pultot jelent egyben az adott helyen, amit a forgalom megugrása indokol.

Hozzátette, az idei csomagszezont nagymértékben segítik az idén átadott logisztikai fejlesztéseik. Az új depók azon túl, hogy modernebbek, tágasabbak, jelentősen könnyítik a csomagokkal való munkát. A Győrben és Fóton átadott automata csomagszortírozó berendezések pedig meggyorsítják a csomagfeldolgozást, ami a csomagszám emelkedése miatt kulcsfontosságú ma a logisztikai piacon. Továbbá figyelembe véve azt, hogy december 24-e péntekre esik, a posta arra kéri az ügyfeleket: a karácsonyra szánt küldeményeket legkésőbb december 20-ig, hétfőig adják fel, hogy karácsonyig az biztonsággal megérkezzen a címzettekhez.

– A futárok december 23-án dolgoznak, viszik a csomagokat, december 24-én szombati munkarend szerint a postákon lehet átvenni a csomagokat. Ugyanakkor a sikeres kézbesítéshez az időben megrendelt vagy feladott csomag mellett a pontos címzésre és telefonos elérhetőség megadására is szükség van – hívta fel a figyelmet. A futárszolgálatok is forgalomnövekedést tapasztaltak az elmúlt hetekben.

– A no­vemberi akciók pörgetik a piacot, bővítettük központi üzemünket és több dolgozót vettünk fel a közelmúltban, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni – nyilatkozta testvérportálunknak Farkas Gergely, a GLS Hungary Csomaglogisztikai Kft. ügyvezetője. Mint mondta, egy csúcsnapon több mint az éves napi átlag kétszeresére emelkedik a forgalmuk. Kiemelte, az előrejelzések szerint az idén a legtöbb munkájuk a november végi Black Friday-akció napján és a karácsonyi ünnepek előtti hétfőn, kedden várható. Kukely János, a Game Invest Kft. ügyvezetője, a Sprinter Futárszolgálat alvállalkozója elmondta, a megyében egyre tudatosabban és egyre többet vásárolnak webáruházakból. Éppen ezért az év utolsó hónapjában csak dolgozóik átcsoportosításával tudják megoldani az időben való kiszállítást.

Már november elejétől megugrik a megrendelések száma. A november végi Black Friday után pedig nincs megállás. Ha kell, az irodások is csomagolnak ilyenkor. Átlagosan 50 százalékkal több csomag van ebben az időszakban, mint az év többi napján, de karácsony előtt van olyan nap, amikor 100 százalékkal több a kiszállításra váró áru.

Október végétől nő a mennyiség

A Magyar Postánál a csomagok darabszámában már október végétől látnak emelkedést. – November második felében a webáruházi akciók megszaporodnak, és ezzel együtt tovább emelkedik a csomagmennyiség is. Az igazi csúcsszezon december első fele, a legerősebb napok jellemzően hó közepére esnek. Idén is azt várjuk, hogy a legtöbb csomag december 15-e környékén érkezhet a logisztikai üzemekbe – osztotta meg velünk Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában