Békés megye

2021.12.31. 11:25

Az év utolsó napján is vigyáznak ránk

Eljött az idő, hogy búcsút mondjunk 2021-nek, ezzel együtt köszöntsük az új esztendőt. Ezt mindenki másként teszi. Van, aki hangosan ünnepel, van, aki csendben, néhányan otthonukban, mások pedig társaságban. A mentők, tűzoltók, és rendőrök azonban ilyenkor is készenlétben vannak. Óvják és segítik a Békés megyeieket szilveszter éjszakáján is.

V. E.

A közlekedési rendőrök szilveszter napján és újév éjszakáján sem pihennek /Illusztráció: MW/

A rendőrség, ahogyan az év minden napján, úgy szilveszterkor és újév napján is folyamatosan, a nap 24 órájában végzi feladatait – felelte kérdésünkre Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Részletezte, a közlekedési rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak szilveszterkor az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrésére, a rendőrjárőrök pedig a bűnügyi szolgálat nyomozóival a forgalmasabb helyeken, rendezvényeken ügyelnek az ünneplők biztonságára. Hangsúlyozta, a lopások megelőzése érdekében kérik a szórakozni indulókat, hogy ügyeljenek a személyes dolgaikra. Pénztárcájukat, telefonjaikat ne hagyják sehol még rövid időre sem őrizetlenül. Az elmúlt években ugyanis előfordult, hogy szórakozóhelyeken vagy házibulikban telefon, illetve pénztárca tűnt el. A szóvivő kiemelte, aki lakásban tart összejövetelt, előtte beszélje meg ezt a szomszédokkal. Állapodjanak meg abban, hogy meddig tart és milyen zajjal járhat a vendégség.

Hangsúlyozta, a biztonság szempontjából pedig nagyon fontos, hogy a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó szabályokat mindenki tartsa be. Vigyázzanak továbbá a házi kedvencekre, a kutyák, macskák érzékenyek a fény- és hanghatásokra. Lényeges, hogy aki alkoholt fogyasztott, ne vezessen, és senki nem üljön be olyan autóba, amit ittas ember akar vezetni. Végül elmondta, bűncselekmény, vagy baleset esetén szilveszterkor és újév napján is folyamatosan hívható a 112-es segélyhívó. Szilveszter éjszaka az Országos Mentőszolgálat feladatszáma megközelítőleg 10 százalékkal szokott megemelkedni – számolt be lapunknak Hangai József mentőtiszt, regionális kommunikációs munkatárs. Kifejtette, a növekedés fő összetevője az ittas személyek ellátása és sürgősségi osztályra való szállítása, valamint traumás sérültek kezelése, náluk sajnos minden évben szerepelnek a pirotechnikai eszközök használatából eredő sérülések.

Ezen esetek nagy része ugyanakkor kivédhető lenne a mértékletes, kulturált alkoholfogyasztással, és lehetőség szerint a pirotechnikai eszközök használatának elhagyásával, de mindenképpen az alkalmazási előírások szigorú betartásával. Fontos továbbá a védőeszköz használata és a védőtávolság betartása is tűzijátékozáskor. Hangai Józseftől megtudtuk, minden évben van példa az idő előtt robbanó petárda okozta arc-, szem- vagy kézsérülésekre. Emellett előfordult már olyan eset is, amikor a tűzijáték besült, és az csak később robbant, akkor, amikor már a felhasználók odamentek hozzá. Éppen ezért ha többtöltetes tűzijátékot veszünk, akkor érdemes számolni, hogy hány töltet robbant, mert így kiderül, hogy valamelyik besült-e. Ha nem robbant mind, akkor várjunk, ne menjünk oda hozzá egyből, mert lehetséges, hogy később lép működésbe. Végül elárulta, a mentők is szoktak szilveszterezni, szinte minden mentőállomáson szokás alkoholmentes pezsgővel koccintani éjfélkor. Hozzátette, Békés megyében az elmúlt évek tapasztalatai alapján az alap mentési feladatokra szervezett mentési kapacitás az ilyenkor jelentkező feladatszám-emelkedést jól tudja kezelni, a mentési kapacitás bővítésére tehát nincs szükség szilveszter éjszaka.

A katasztrófavédők nem tapasztaltak több esetet

Szűcs Csaba tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelem hivatalvezetője a szilveszter éjszakájára irányuló kérdésünkre elmondta, a tűzoltóságokon készenléti szolgálatot ellátó állomány létszámát belső norma határozza meg, amely az év minden napján azonos, így külön létszámnövelés nem történik az év utolsó napján sem. Azonban szükség esetén a szolgálatot ellátó állomány létszámának emelése lehetséges, de nemcsak szilveszterkor, hanem az év bármely napján, indokolt esetben, például egy jelentősebb vagy elhúzódó káresemény felszámolása érdekében. Elárulta, Békés megyében az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem számolhatnak be kiemelkedő esetszámról kifejezetten a szilveszter miatt. Végül hozzátette, a szilveszter a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók esetében ugyanolyan szolgálati napnak minősül, mint az év bármely napja, így külön ünneplést nem tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában