Katasztrófa

2021.12.27. 15:13

A gázrobbanásban lakhatatlanná vált a gerlai ház

Felrobbant a kazán, amely miatt összeomlott a melléképület, illetve a főépület is jelentősen sérült hétfőn reggel Békéscsabán, a gerlai Vadász utcában. A tulajdonos, Takács János szerint több millió forintos kára keletkezett. Az elmúlt időszakban rengeteget költött otthonára, ragyogóan felújította. Az udvaron mindenfelé cserép-, a lakáson belül pedig üvegtörmelékek hevertek.

Licska Balázs

Fotó: Bencsik_Adam

Arra érkezett haza az esti műszakból hétfőn reggel, hogy nincs se fűtés, se meleg víz az otthonában – elevenítette fel a történteket Takács János. Elmondta, kiment, hogy megnézze a nyomásszabályozót, amely a cudar időjárás miatt le volt fagyva. Ráadta a gázt, amely beáramlott a kazánházba, ahol a kazán szikrát adott, majd robbant is vélhetően a túlnyomás miatt. Hozzátette: 

az volt a szerencséje, hogy nem a kazánházba ment, hanem a lakásba, hogy megnézze a tűzhelyt.

A melléképület – amelyből nyílt a melléképület és a főépület közötti kazánház – teljesen összeomlott a robbanás következtében. A főépületről szintén lerepült a cserepek nagy része – amelyek az udvaron hevertek összetörve –, az egyik kémény megdőlt.

Hozzáfűzte, nemrég újította fel szinte maradéktalanul otthonát, rengeteget költött rá. Mutatta: cserélte a nyílászárókat, rendbe tette a konyhát és a fürdőszobát, gipszkartonozással álmennyezetet készített, átvezetékelte az egész hálózatot, a régi burkolatokat vadonatújakra cserélte. Most, a robbanás miatt a munka, a beruházás nagy részét kezdheti elölről, legelsőként takarítással: mindenhol üvegtörmelékek hevertek, mivel a lakáson belül szinte az összes kitört.

Jelezte, hogy van lakásbiztosítása, így bízik benne, hogy a társaság megtéríti a keletkezett, számításai szerint több millió forintos kárt. 

Miközben hétfő délelőtt a gázszolgáltató szakemberei pont vették fel a jegyzőkönyvet és azt vizsgálták, hogy mi történhetett, immár azt tervezte, hogy testvérével megy fóliát venni, hogy a tetőt leszigetelhessék, hogy a folyamatosan hulló csapadék ne áztassa el otthonát. A lakása egyébként lakhatatlanná vált, így egy időre testvéréhez költözik.

A tulajdonos számításai szerint több millió forintos kár keletkezett /Fotók: Bencsik Ádám/

A környékben élők elmondták, hogy akkora volt a detonáció hétfőn reggel, hogy ők is észlelték, hallották. 

Aztán pedig arra lettek figyelmesek, hogy érkeznek a hivatásos tűzoltók, illetve, hogy a szokásosnál nagyobb a forgalom az utcában. Az egyik szomszéd hozzátette: az egyik utcafronti ablakán volt egy repedés, és a mostani robbanás következtében szét is tört az üveg – meg is nézte, hogy pont akkor mennyit mutatott az óra, kereken fél 7 volt.

Senki sem sérült meg

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon közölték, hogy a bejelentés szerint a robbanás miatt összedőlt egy 30 négyzetméteres melléképület, valamint a nagyjából száz négyzetméteres főépület egy fala, illetve annak tetőszerkezete is károsodott. Az eset során senki sem sérült meg. A ház lakhatatlanná vált. Mivel a lakó rokonoknál talál szállást, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Jelezték, hogy az esethez két gépjárműfecskendővel vonultak a békéscsabai hivatásos tűzoltók, illetve a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembere ugyancsak a helyszínre sietett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában