Versek

2021.12.14. 11:29

A csabai Zalán Tibor a lovak reggelijét kínálja olvasóinak új kötetében

Nemrégiben mutatták be Zalán Tibor legújabb, A lovak reggelije címmel megjelent kötetét, amely közel egy évtized verseit tartalmazza. Rövid darabok és félhosszú versek váltják egymást, ismerős mítoszok és jelentős történelmi pillanatok bukkannak elő az termékeny költő sorai mögül.

V.N.

Zalán Tibor: egész írói pályámon ugyanazt írom, éppenséggel magamat /Fotó: Bencsik Ádám/

– Legújabb kötetének már a címe is gondolkodóba ejt. ­Miért éppen ezt választotta? 

– Egy-egy ilyen nagyobb válogatásnál az ember fejében számtalan cím megfordul. Nagyon fontos és pontos akar lenni a címadásban. Ebből adódóan ezek a címötletek legfeljebb egy-két napig élnek. Azután az angolnyelv-tanuló programjában rátalál egy példamondatra, és rádöbben, hogy ezt kereste, azt a sutának-butának is feltűnhető mondatot. Véletlenül se kérdezze, mit jelent, én sem tudom. Talán a kötet egészének elolvasása után lehet választ adni rá. Ha nem, az se baj. 

– Hosszú évek alatt állt össze legújabb verseskötete. Mennyire volt tudatos ez a „kihagyás”? 

– Tudatos volt, de nem megtervezett. A legutóbbi, 2013-as verseskötetem és a mostani gyűjtemény megjelenése között eltelt időben szám szerint 19 különféle könyvem jelent meg. Ez évi két kiadványt jelent, amin magam is meglepődtem. Egyszerűen nem fért bele a kiadandó kéziratok sorába egy verseskötet is. Tűnődöm, ezt a most nagyon soknak feltűnő verset három különböző kötetben is kiadhattam volna. Hogy melyik lett volna jobb, három ehető, verseskötetvékony könyv vagy egy ilyen vastag opus a nagy zabáláshoz, alighanem kinek-kinek az ízlése dönti el.

– Ezúttal milyen témákat érintenek az írásai? 

– Azt hiszem, én egész írói pályámon ugyanazt írom, éppenséggel magamat. Ez nem azt jelenti, hogy alanyi költőként a világ és a világom alfája és ómegája vagyok egyben, ahogy ezt a kiváló kolléga a múlt század elején megfogalmazta. Van egy bonyolult – vagy magát annak képzelő – vénülő és lélekben elvékonyodó, elmagányosodó pasi, aki folyamatosan rakosgatja élete puzzle-játékának az elemeit egymás mellé. A lelki folyamatai, a körülötte zajló és lezajló események, mivel természetesen hatással vannak rá, nagy áttételekkel kerülnek bele a szövegeibe. Ha konkrét témaként megjelölöm azokat a megnevezhetőségeket, melyek valamennyire kifejezhetik az irányokat, nagy közhelyekhez jutok: élet, halál, szerelem, öregedés, szorongás, bántás, féltés, rámozdulás, elengedés és néhány előderengő hasonló mosoly. 

 – Hogyan születnek a versei, hogyan válnak a gondolatai sorokká? 

– Régen belső indulatból és szándékból születtek a versek, ma már inkább elhatározásból, szavak vagy mondatok fölötti döntésből. Az ihletet, mint olyat – konvencionális értelmében –, nem tartom létezőnek. Ahogy azt is tagadom, hogy a vers gondolatokból áll – mert a vers szavak különös egymásmellettisége, egymásra hatása –, a versben a nyelv hozza létre a gondolatot, és nem fordítva történik. Ennyi idős korban és ennyi tapasztalat után, írás előtt már pontosan tudom, hogy mit fogok írni, csak a hogyan a kérdéses. A forma már írás előtt eldöntött, minden esetben. Nincs szükségem különleges körülményekre – csendre, magányra, ha írok, a külső körülmények másodlagossá redukálódnak olyankor.

– Min dolgozik éppen? 

– Szokásomhoz híven sokféle dolgon egyszerre. Két dráma megírása áll előttem, egy új versciklusban vagyok benne, készül a kisprózakö­tetem, folytatom – és befejezem – a Papírváros regényciklust. Szó szerint nincs időm meghalni, remélem, ezt a följebbvaló is látja, és hagy még élni, dolgozni egy darabig!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában