megemlékezés

2021.11.19. 12:22

Százhárom évvel ezelőtt tért haza a csabai 101-es gyalogezred

Megemlékeztek a 101. Császári és Királyi Gyalogezred 1918-as hazatéréséről kedden a megyeszékhelyen.

B. O.

Képaláírás: Az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány tisztelgett a hősök előtt Fotó: BMH

A 101-es gyalogezred szellemi örökösei, az Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos állománya helyezett el koszorúkat és virágokat a csabai emlékműnél, a Szabadság téren.

Képaláírás: Az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány tisztelgett a hősök előtt /Fotó: BMH/

Mint elhangzott, a 101. Császári és Királyi Gyalogezred 1914-ben vonult be az I. világháborúba. Állományának tagjai többségében Békés, illetve Csongrád vármegye több járásából származtak. A 101-esek parancsnoksága, valamint az egyik zászlóalja mindig Békéscsabán állomásozott, ebből adódóan a település háziezredének is hívták. Az ezred több frontvonalat is megjárt az első világháború alatt, a szerb, az orosz és az olasz harctereken vette ki részét a Monarchia háborús erőfeszítéseiből. A háborút lezáró fegyverszünet megköttetése után a megfáradt katonák 52 hónapnyi megpróbáltatás után, rendezetten tértek haza Békéscsabára, akkor éppen az olasz frontról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában