békéscsaba / videóval / galériával

2021.11.24. 13:13

Gyorsabb, biztonságosabb a közlekedés az átadott Fürjesi úton

Átadták szerdán Békéscsaba határában a Fürjesi utat, amely a Csanádapácai, a 47-es és a 44-es utakat köti össze, és gyorsabb, rövidebb eljutást biztosít Dél-Békés és az M44-es között. A rendezvényen elhangzott: hamarosan elkészül az M44-es Tiszakürt és Lakitelek közötti szakasza, illetve jövőre elindulhat a Szentkirály és az M5-ös közötti rész építése is.

L. B.

Egy régi terv valósult meg a fejlesztéssel – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, hozzátéve, egy, a városi közgyűlés elé 2006-ban került előterjesztés is foglalkozott a témával, hogy a lokátorállomáshoz kapcsolódóan korszerűsíteni szükséges a szakaszt.

A beruházás előkészítése öt éve pörgött fel Hanó Miklós alpolgármester és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója révén, sikerült az M44-eshez kapcsolódó fejlesztések sorába beilleszteni a Fürjesi út megépítését is, amely egész Békés megyének sokat jelent. Hiszen a Csanádapácai, a 47-es és a 44-es utakat köti össze, gyorsabb, rövidebb eljutást biztosít Dél-Békés és az M44-es között.

Kiemelte,

a szakasz elkerülő útnak is mondható, és a Dél-Békésből érkező vagy Dél-Békésbe tartó teher- és személyforgalom nem terheli majd jövőben a békéscsabai, főleg jaminai belterületi utakat, kevesebb lesz a por és kisebb a zaj.

Kitért arra, hogy annak idején az északi elkerülő út sok fejlesztést tett lehetővé Békéscsabán, a környékben lévő vállalkozások bővültek, a területre cégek települtek. Azt remélik, hogy a Fürjesi útnak is lesz ilyen hatása.

A Csanádapácai úton az önkormányzat kialakított egy ipari területet, bíznak benne, hogy vonzó lesz a befektetők számára.

Lakatos Péter, a kivitelező Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója, Hanó Miklós, Herczeg Tamás, Pántya József, Dobókői György és Cserkúti András vágta át a nemzeti színű szalagot, és adta át ezzel jelképesen a forgalomnak a Fürjesi utat /Fotó: Lehoczky Péter/

 

Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója sorolta, hogy milyen előkészítő munkák előzték meg a nettó 5 milliárd forintos beruházást.

A kivitelezés tavaly tavasszal indult és idén ősszel ért véget, a vállalkozó a megszabott határidőhöz képest 10 hónappal hamarabb végzett, ezzel is segítve a közlekedőket, Békéscsaba és Békés megye fejlődését.

Elmondta: az 5,2 kilométeres Fürjesi út a Csanádapácai, a 47-es és a 44-es utakat köti össze, minden csomópontban betonburkolatos körforgalmat építettek. A szakasz mellett párhuzamosan szerviz- vagy kerékpárutak futnak, ezzel is növelik a közlekedés biztonságát.

Korszerűsítették a 44-est a Fürjesi úti körforgalom és az M44-esre vezető körforgalom között, 750 méteren; valamint 2100 méteren szélesítették, megerősítették a Csanádapácai utat. Ügyeltek arra is, hogy zöld legyen a beruházás: 172 fát, 83 fenyőt és hétezer cserjét ültettek ennek érdekében.

A rendezvényen a Fürjesi út forgalomba helyezési engedélyét Dobókői György kormánymegbízotti tanácsadó nyújtotta át Pántya Józsefnek, aki azt tovább is adta Cserkúti Andrásnak, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés megyei igazgatójának. Elmondta, hogy ezzel átvették a beruházótól üzemeltetésre a szakaszt, amely a jövőben 444-es számú főútként funkcionál.

Elkészül az M44-es újabb szakasza

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy hamarosan elkészül az M44-es egy következő szakasza is.

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója megerősítette, hogy december közepén nyitnák meg a forgalom számára a Tiszakürt és Lakitelek közötti részt, benne az Európában is egyedülálló Tisza-híddal.

A Lakitelek és Szentkirály közötti szakasz kivitelezése jelenleg folyamatban van. A további 30 kilométeres részre, a Szentkirály és az M5-ös közöttire vonatkozóan lebonyolították a közbeszerzési eljárást, rövidesen megkötik a szerződést, és forrás biztosítása esetében jövő tavasszal elkezdődhet a munka.

Elmondta azt is, hogy az M44-esen a gyúrpusztai pihenőhelyet egy csomóponttá alakítanák át, hogy ezzel is segítsék többek között a Mezőberény felől és felé közlekedőket.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/november-vegere-elkeszul-a-furjesi-ut-4430213/

https://www.beol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/ujabb-harom-kilometerrel-bovult-az-m44-4346540/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/akar-a-hatarig-is-meghosszabbodhat-az-m44-es-4535243/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában