Békés

2021.11.29. 21:00

A „Málenkij robot” áldozataira emlékeztek

A „málenkij robot” áldozataira emlékeztek a napokban a Békésen a helyi német nemzetiségi önkormányzat szervezésében – tájékoztatott Facebook-oldalán Kálmán Tibor polgármester, aki maga is részt vett az eseményen.

P. G.

Fotó: Janos Gazso

Mint kiemelte, a második világháborús károkat követő „romeltakarításra” hivatkozva emberek, civilek tömegeit hurcolta munkatáboraiba a kommunista Szovjetunió. „Az egyéni sorsokat és családokat egyaránt megnyomorító történelmi dráma túlélői és leszármazottaik ma is élő tanúként hirdetik: nem csak a háborúk, de a kirobbantásukon fáradozó ideológiák is a kisember szenvedései árán nőttek a társadalom fejére. Ahogy országosan, úgy Békésen is érintetté vált ezen a téren a németség.” – fogalmazott a városvezető.

Az emlékezők gyertyát gyújtottak az 1945 január 8-án a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak tiszteletére néhány éve állított emléktáblánál /Fotó: Gazsó János/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában