Itt a digitalizáció

2021.11.25. 19:58

A kihívásokra keresték a választ a gyulai gazdasági konferencián

Országos konferenciát rendezett a Magyar Pénzügyi–Gazdasági Ellenőrök Egyesülete csütörtökön Gyulán, az Erkel Hotelben. Az eseményen Módszertani és technológiai válaszok az elmúlt időszak kihívásaira címmel tartott előadást Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Papp Gábor

20211125 Gyula Domokos László ÁSZ elnöke előadást tartott Gyulán Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– Az emberek biztonságérzete az a kihívás, amely talán még fokozottabban előtérbe került azzal, hogy a mindennapjainkat felforgatta a járvány – fogalmazott a konferencia szünetében adott nyilatkozatában Domokos László.

Az ÁSZ elnöke elmondta, nincs olyan ember, akinek az elmúlt másfél évben valami ne változott volna meg az életében.

– A digitalizációval, a technológiaváltással, akár egy okostelefon megvásárlásával a legtöbben már beléptek a 21. század kihívásaiba – tette hozzá. – A digitális területeken megjelentek az állam szolgáltatásai is, ami mögött „lábnyomot” hagyunk, olyan adatok, dokumentumok keletkeznek, amelyek elemezhetőek.

Domokos László a Gyulán megtartott konferencián elmondta, az emberek biztonságérzete a legfőbb kihívás /Fotók: Imre György/

Az Állami Számvevőszék számára az elszámolásokhoz, átláthatósághoz kapcsolódó adatok digitalizált formában hozzáférhetőek, amelyekre a vezetői felelősség szempontjából koncentrálunk.

Az előző évek fejlesztéseinek eredményeként a tíz év alatti tízezer helyszín helyett idén egy év alatt voltunk képesek tízezer helyszínt ellenőrizni annak érdekében, hogy a visszaélés kockázatát csökkenteni tudják például egy óvodában, iskolában, konyhában, akár egy önkormányzati intézménynél vagy állami vállalatnál, intézménynél. Domokos László hangsúlyozta,

ez hatalmas vívmány, hiszen korábban hónapokig tartó, nagyon drága helyszíni ellenőrzések is eredménytelenek voltak. Hozzátette, az előadók Gyulán is megerősítették, hogy új módszerekre van szükség.

Az ÁSZ elnöke kitért arra, hogy januárban befejezett ellenőrzésük során például 202 olyan önkormányzatot azonosítottak, amelyeknél mondhatni, a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás szele sem volt érzékelhető. Rájuk nagyobb figyelmet fordítanak, de ugyanez igaz a hasonló cipőben járó gazdasági társaságokra, intézményekre is.

A megismert hiányosságokra felhívják a figyelmet, és az érintetteknek már az ellenőrzés folyamán módjuk van azokon javítani, a tapasztalatok pedig máris kedvezőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában