fejlesztés

2021.10.27. 16:40

Új futópálya épülhet a csabai repülőtérhez

Egy mintegy 35 milliárd forintos beruházás keretében fejleszthetik a békéscsabai repülőteret – ismertette Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerdán a helyszínen.

Licska Balázs

20211027 Békéscsaba Herczeg Tamás beszámolt a reptér fejlesztésről Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Emlékeztetett: a város tavaly év végén 154 millió forintot kapott a kormánytól, hogy elkészítsék a leendő fejlesztéssel kapcsolatos előzetes megvalósíthatósági tanulmányt. Ez alapján hamarosan pedig megszülethet a döntés is a beruházásról.

Ez tartalmazná többek között azt, hogy egy másik helyen egy 2500 méteres futópályát építsenek, azaz nem a meglévőt hosszabbítanák meg. Korszerűsítenék a meglévő ingatlanokat, hogy modern, a követelményeknek megfelelő környezetet teremtsenek. A légikikötő alkalmas lenne áruszállításra is az üzleti és a sportcélú repülés mellett. A Világgazdaság azt írta: Airbus A320-as vagy annál nagyobb polgári és teherszállító gépek is landolhatnának Békéscsabán.

Herczeg Tamás: olyanná válhat néhány éven belül a békési megyeszékhely és környéke, mint Kecskemét /Fotó: Imre György/

A politikus ismertette a menetrendet, miszerint előbb szükséges elkészíteni a részletes megvalósíthatósági tanulmányt és a konkrét terveket – ez a munka jövőre kezdődhet és 2024-ben érhet véget –, ezt követően le kell folytatni a közbeszerzési eljárást, és utána kezdődhetnek a tényleges munkálatok. Azaz a folyamat több évet ölel fel.

Hangsúlyozta: nem csak a repülőtér megújításáról, bővítéséről van szó. Ugyanis a környező terület ipari fejlesztését is tervezik, ehhez szükséges a megfelelő infrastruktúra kiépítése, benne a víz, a gáz, az áram kiépítésétől egészen addig, hogy el kell vezetni a csapadékvizet. Úgy véli, összességében akár a 35 milliárd forintot is elérheti a beruházás összértéke.

– A repülőtér fejlesztése is azt üzeni, hogy a kormány kiemelt célterületként gondol Békéscsabára, Békés megyére – emelte ki Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő elmondta: azzal, hogy épül Gyulán az Airbus-gyár, hogy Békéscsabán fejlesztik a szakképzést és a felsőoktatást, hogy védelmi célú beruházások valósulhatnak meg, valóban olyanná válhat néhány éven belül a békési megyeszékhely és környéke, mint Kecskemét.

Átrakóállomás

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy készülhet egy intermodális átrakóállomás a vasútállomáshoz, ami a fuvarozást, a logisztikát segítheti. Emellett fontosnak nevezte, hogy kétvágányúvá válik Békéscsabától Lőkösházáig is a 120-as vasútvonal. Hangsúlyozta: épül az M44-es – hamarosan újabb szakaszát helyezik forgalomba –, és a terv is megvan arra, hogy miként kössék be az M5-ösbe.

Kapcsolódó cikkünk:

[embed]https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/harmincot-milliard-forintbol-fejleszthetik-a-bekescsabai-repuloteret-4453982/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában