BÉKÉS MEGYE

2021.10.20. 06:55

Segítséget nyújtanak az otthon melegének megteremtéséhez

Megyénk 52 települése nyert támogatást a Belügyminisztérium szociálistüzelőanyag-pályázatán. A programmal az ötezernél kevesebb lakosú településeken élőket segítik. Az önkormányzatok a megvásárolt tüzelőt jövő év február 15-ig osztják ki a rászorulóknak.

Hírlap-összeállítás

Kötegyánban az igényeket felmérve szén helyet tűzifát rendelt az önkormányzat /Illusztráció: MW/

Fotó: Bujdos Tibor

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a központi költségvetés idén ötmilliárd forint támogatást biztosít a szociálistüzelőanyag-programhoz. A kormányzat 2011 óta támogatja a szociális célú tüzelőanyag-vásárlást; a program 800 millió forintos kerettel indult, évről évre emelkedett, idén már a kezdeti összeg több mint ötszörösét szánják erre a célra. A nyertes önkormányzatok vásárolhatnak barnaszenet vagy tűzifát, utóbbit a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól szerezhetik be. A tüzelő kiszállítási költségeit az önkormányzatoknak kell állni.

– Murony idén 361 mázsa barnaszenet vásárolhat, megközelítőleg annyit, mint tavaly – mondta el Szegfű Gábor. A polgármester hozzátette, valamivel több mint hatvan családnak jelent ez segítséget, a rászorulóknak egyéni kérelmet kell benyújtaniuk az önkormányzathoz. A szénosztást januárra tervezik.

Kötegyánban az igényeket felmérve szén helyet tűzifát rendelt az önkormányzat /Illusztráció: MW/

Kétegyházán karácsonyra már a családoknál lesz a szociális tüzelő. Dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester hangsúlyozta, ebben az évben több barnakőszenet kapnak: 1240 mázsa áll majd rendelkezésre, amit körülbelül kétszáz háztartásba juttatnak el.

Kötegyán a 3,7 millió forintos támogatásból 195 erdei köbméter kemény lombos tűzifát vásárolhat – ismertette dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester. Kiemelte, a helyiek jelzései, igényei alapján döntöttek úgy, hogy tűzifa – és nem szén – beszerzésére nyújtanak be pályázatot. Hamarosan rendeletet alkotnak arról, hogy egy-egy háztartás mennyi tüzelőt kaphat és pontosan milyen feltételek alapján. A kötegyániak számítanak a téli segítségre, amit a tervek szerint az ünnepek előtt meg is kapnak.

Sarkadkeresztúr mintegy 600 mázsa barnakőszenet oszt majd szét a rászorulók között az 1,9 millió forintos támogatásból – osztotta meg Bakucz Péter polgármester. Hozzáfűzte, a porciózásban segítséget jelent, hogy a tüzelő 25 kilogrammos zsákokban érkezik, a házhoz szállítást az önkormányzat most is vállalja, az ehhez szükséges pénzt önerőből biztosítják.

A köröstarcsai önkormányzat 1 millió 971 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Belügyminisztériumtól szociális célú tüzelőanyag vásárlására. Lipcsei Zoltán polgármester kiemelte, az összegből és a költségvetésben biztosított saját forrás segítségével 621 mázsa barnakőszenet tudnak majd venni. A szociális tüzelőanyag igénybevételének szabályait összefoglaló önkormányzati rendeletet várhatóan a novem­beri testületi ülésen tárgyalják meg.

– A szabályozást a lehetőségeinkhez mérten úgy igyekszünk átalakítani, hogy minél több család részesülhessen a támogatásból – fogalmazott Lipcsei Zoltán.

Okányé a legtöbb támogatás

Megyénkben idén Okány, Zsadány és Körösladány nyerte el a legtöbb pénzt szociális tüzelőanyagra. Okányban összesen 8,1 millió forint áll rendelkezésre. Szívós László polgármester elmondta hírportálunknak, hogy hamarosan 426 erdei köbméter kemény lombos tűzifát vásárolhatnak, nagyjából annyit, mint tavaly. A cél az, hogy minél több rászoruló családnak segíthessenek a községben, a helyi rendeletet is ennek megfelelően dolgozzák majd ki.

A polgármester számításai szerint körülbelül négyszáz háztartás juthat tüzelőhöz, ami azt jelenti, hogy minden második okányi család kap támogatást. Az önkormányzat nemcsak a kiszállítást, hanem a fa kuglizását is vállalja. A tüzelő elosztását január elejére ütemezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában