Galériával/videóval

2021.10.13. 13:54

A pályaválasztásban segítik a fiatalokat Békéscsabán

Megkezdődött a Békés Megyei Pályaválasztási Vásár szerdán délelőtt Békéscsabán, a CsabaParkban. A kétnapos, csütörtök délutánig tartó rendezvényen az érdeklődő fiatalok segítséget kapnak pályaválasztásukhoz, pályaorientációjukhoz, de a pályakorrekció előtt állók ugyancsak számos hasznos információval gazdagodhatnak.

Papp Gábor

Fotók: Lehoczky Péter

Fotó: LP6DMK2

A Békés Megyei Kormányhivatal a járványhelyzet miatti egy év kényszerű kihagyás után idén ismét megrendezi a megye legnagyobb pályaorientációs rendezvényét, a pályaválasztási vásárt – mondta el hírportálunknak Takács Árpád.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte,

a kétnapos eseményen harmincöt középfokú-, három felsőfokú oktatási intézmény, a szakmai kamarák és a megye meghatározó munkáltatói több mint 100 kiállítóhelyen várják a pályaválasztás, pályakorrekció előtt állókat.

Herczeg Tamás és Takács Árpád

Mint kiemelte, a rendezvényen egyaránt fókuszálnak azokra, akik már tudják, hogy milyen irányban szeretnének továbbtanulni, ahogy azokra is, akik még nincsenek ezzel tisztában. – A fő irányt a szakképzés, az abban rejlő lehetőségek bemutatása és népszerűsítése jelenti – fogalmazott kérdésünkre Takács Árpád. Mint mondta,

a programon a fiatalok nem csak az egyes hivatások elméleti részéről szerezhetnek ismereteket, hanem azok gyakorlati részébe is betekinthetnek.

– Ez a törekvés a konkrét képzésekben is megjelenik. Hiszünk abban, hogy a jövőnket a munka, a nívós szakképzés, a jól képzett szakmunkások és a kiművelt emberfők megfelelő aránya jelenti – hangsúlyozta Takács Árpád.

Videó: Gál Csaba

Mint mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a fiataloknak olyan iránymutatást is adjanak, amelynek segítségével később kiteljesedhetnek választott hivatásukban és a társadalom számára is hasznos tevékenységeket végezhetnek. – Nagyon lényeges, hogy milyen értékek mentén élnek és dolgoznak majd, és milyen példát mutatnak később saját gyermekeiknek. A rendezvénnyel ebben is szeretnénk segíteni – fogalmazott a kormánymegbízott.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntő beszédben elmondta,

a pályaválasztási vásárra több mint ötezer látogatót vártak, várnak a szervezők a két nap alatt. Kiemelte, a kormányhivatal munkatársai emberfeletti munkát végeztek, hogy a kiállítás létrejöhessen.

– Akik eljönnek a CsabaParkban megszervezett programra azok láthatják az újdonságokat, az innovációkat – tette hozzá Herczeg Tamás.

Fotók: Lehoczky Péter

– A vásár szól a „pályaválasztóknak”, a tizenéveseknek akik hamarosan kikerülnek a való életbe. Másrészt megszólítja azokat, akik esetlegesen pályát szeretnének módosítani. Napjainkban ugyanis keveseknek adatik meg, hogy több évtizedet dolgozhasson egyetlen munkahelyen.

Önismeretre, tudásra, megfelelő ismeretekre egyaránt szükség van ahhoz, hogy valaki megfelelő munkát találjon, amelyben jól érzi magát, elismerik és a jövedelmi viszonyok is kedvezőek számára. A kétnapos program ehhez kapaszkodót, segítséget nyújt.

Sikeres a szakképzési rendszer

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy minden fiatal megtalálja azt a szakmát, amellyel később el tud helyezkedni és boldogulni tud az életben. Mint mondta, a jelenlegi szakképzési rendszer második évében vagyunk, a tapasztalatok kifejezetten kedvezőek, már többen választják a szakképzést, mint a gimnáziumokat.

Az eseményen köszöntötték az újkígyósi kötődésű Bakonyi Dávidot, aki a szeptember 22-e és 26-a között megrendezett EuroSkills versenyen a mechatronika szakmacsoport versenyszámban a Bács-Kiskun megyei Kövér Dániellel közösen kiválósági érmet nyert. A felkészülés és a verseny során tanúsított példamutató hozzáállásához Orbán Viktor miniszterelnök dicsérő oklevélben gratulált. Az oklevelet Herczeg Tamás és Takács Árpád nyújtotta át, annak tartalmát a rendezvényen ismertették. Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és Vlcskó Pál főigazgató-helyettes ajándékcsomagot adott át Bakonyi Dávidnak.

A Békés Megyei Kormányhivatal Pályaválasztási Vásárán a rendőrség is várja a hivatásos szolgálat iránt érdeklődőket

A pályaválasztók mellett azok is kérhetnek tájékoztatást a rendészeti képzésekről, akik pályamódosítást terveznek. A rendőrség standjánál információkat lehet kérni a jelentkezés feltételeiről, az oktatási programok részleteiről. Emellett a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendészeti ügyintéző szakos tanulóitól is kérdezhetnek a továbbtanuló diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában