juttatás

2021.10.26. 11:21

Nyerő lapot húztak a Szép-kártyával, egyre többen használják Békésben is

Mind a verseny-, mind a közszférában sokan kapnak béren kívüli juttatást a Széchenyi Pihenőkártya, Szép-kártya révén. A koronavírus-járvány korlátozásai miatt ezek hosszú ideig bent ragadtak tulajdonosaiknál. Mostanában azonban egyre többen használják a cafeteria ezen elemeit, és ez érződik megyénk szállodáiban, éttermeiben is.

Nyemcsok László-Papp Gábor

20211025 Békéscsaba Szépkártya felhasználása étteremben illusztráció a képen Fehérné Kovács Renáta pultos fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Ancsin Ákos, a békéscsabai Fenyves Hotel ügyvezetője hangsúlyozta, megfigyelhető a szolgáltatások kifizetésénél, hogy sokaknál felgyülemlett a pénz a Szép-kártyákon a pandémia miatt, és most inkább a kártyát használják.

– Fontos lépés volt a kormány részéről, hogy április 25-étől ez év végéig szabad az átjárás az egyes alszámlák között

– emelte ki Ancsin Ákos.

– Lehetővé vált, hogy a kártya szálláshely-, vendéglátás-, illetve szabadidőzsebeinek bármelyikéből kifizethető az addig megszabott alszámláról kiegyenlíteni rendelt szolgáltatás.

Felmérések szerint a Szép-kártya részesedése a béren kívüli juttatásokra használt cafeteriarendszer összértékén belül 60 és 80 százalék között mozog. Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár szerint az átjárhatóságról szóló döntés csaknem egymillió munkavállalót érintett. Megyénk Szép-kártyát elfogadó szolgáltatói szerint nyáron rekordmagasságba emelkedett az ily módon történő fizetések összege. Különösen július 3-ától, amikor megszűntek a védettségi igazolványhoz kötött korlátozások.

Az alszámlák átjárásának köszönhetően a vendéglátásban is használható a Szép-kártya /Fotó: B. Á./

– Lakodalmat is „álltak” már nálunk Szép-kártyával az utóbbi időben – mesélte Ancsin Ákos. – A legjobb számunkra a készpénzes fizetés, mert a Szép-kártyás és a bankkártyás fizetések esetében van levonás, de ez kezelhető. A lényeg, hogy minél többen jöjjenek, minél több vendégéjszakánk legyen. Persze, ezért nekünk is folyamatosan tennünk kell a szolgáltatások bővítését illetően. Nálunk vonzó például a wellness és népszerűek csomagajánlataink.

Várkonyi Tibor, a gyulai Várkonyi Bisztró és Bár tulajdonosa kiemelte, a menünél, a kiszállításnál is működik a Szép-kártya, de a legtöbben az étlapról való ételválasztásnál fizetnek ezzel. Ugyanezt erősítette meg Gazsó János, a békéscsabai Stones Étterem és Pizzéria tulajdonosa is.

Jelen állás szerint a Szép-kártyák alszámláinak átjárhatósága idén december 31-én megszűnik. Az általunk megkérdezettek bíznak abban, hogy meghosszabbítják ezt a lehetőséget. Ez mindenkinek egyszerűbb és jobb lenne, mert így arra fordíthatná a munkáltatótól kapott összeget, amire szeretné, és nem arra, amire év elején gondolta, hogy költi.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője korábban hírportálunknak elmondta, a visszajelzések alapján a gyulai szállodák számára sikeresen alakult a nyári szezon, és elégedettek voltak a nyári vendégforgalommal, illetve az átlagár-növekedéssel.

A szakember akkor kitért arra, hogy több szálláshelyen a foglaltság ugyan nem változott számottevően, mivel ez az arány tavaly és idén 90-95 százalék fölött mozgott, azonban minden várakozást felülmúlt, hogy a tavalyi nyári árszinthez képest is 6-8 százalékos átlagáremelést sikerült elérni.

– Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kereslet kevésbé volt árérzékeny a nagy összegben felhalmozódott Szép-kártyás keretek miatt. Ezért számítanak arra, hogy miután a vendégek Szép-kártyás kerete kimerül, az előző és idei nyár normál évben már nem lesz megismételhető – fogalmazott a szakember.

A várfürdőben is sokan használták

A belföldi turizmus egyik fontos szegmensében, a hazai fürdők népszerűsítésében is fontos szerepe van már a Szép-kártyának – tájékoztatott a közelmúltban a Magyar Fürdőszövetség.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója hírportálunk megkeresésére kiemelte, a tapasztalatok alapján egyértelműen elmondható, hogy a Szép-kártya hajtotta a belföldi vendégkört a fürdőbe, és hasonlóak voltak a visszajelzések a vendéglátóhelyeken is. – Sokkal többen váltottak belépőt Szép-kártyával, mint az elmúlt években – fogalmazott kérdésünkre a szakember.

A mellékszezonnal kapcsolatos felvetésünkre elmondta, hétköznapokon elsősorban az idősek érkeznek, akiknek nincsen Szép-kártyájuk, a hétvégéken ugyanakkor még érezhető a kártya hatása, bár mivel a legtöbben tartottak az őszi bezárásoktól, mostanra kihasználták a rendelkezésre álló összeget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában