Békéscsaba

2021.10.08. 11:28

Nem született ítélet a halálos gázolás ügyében

Egy kamion elütött egy biciklist egy évvel ezelőtt Békéscsabán, a Gyulai úti körforgalomban, a kerékpáros a helyszínen életét vesztette. Az ügyben szerdán tartottak előkészítő ülést a Békéscsabai Járásbíróságon, ítélet nem született. A sofőr szerint nem csak ő hibázott.

Licska Balázs

20201007 Békéscsaba 44 ES számú főút Békéscsabai szakaszánál halálos baleset Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A vádirat szerint tavaly október 7-én 15 óra 20 perckor történt a baleset a Gyulai úti körforgalomnál. A sofőr a kamionnal 20-22 kilométer/órás sebességgel haladt a körforgalom felé a benzinkút irányából. Észlelte, hogy a körforgalom előtt áll egy biciklis, mögé megérkezett, majd, hogy elsőbbséget adhasson, megállt egy rövid időre.

A 45 éves dunaföldvári férfi azután a járműszerelvénnyel úgy indult el a körforgalom irányába, hogy nem győződött meg arról, hogy hol van a kerékpáros, így elütötte a nőt, aki forgalmi okokból továbbra is az úttest jobb széle mellett állt.

A biciklis olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az ügyész szerint a vádlott megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, többek között azt, hogy a járművel való közlekedés során figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira is. A vádhatóság azt indítványozta: ha a sofőr bűnösséget beismerő vallomást tesz, akkor ítéljék – két év próbaidőre felfüggesztve – másfél év szabadságvesztésre, továbbá tiltsák el két esztendőre a járművezetéstől. Ez azonban nem történt meg.

A rendőrök tavaly október 7-én órákon át helyszíneltek a Gyulai úti körforgalomnál balesetet követően /Fotó: Imre György/

A vádlott ugyanis azt mondta, hogy bár sajnálja a történteket, szerinte csupán részben felelős, nem csak ő hibázott. Nem értett egyet a vádiratban foglalt megállapításokkal, szerinte nem minden úgy történt pontosan, ahogy abban szerepel, vannak hiányosságok.

Az ügyvéd, dr. Mikófalvi Ádám szerint pontatlan a helyszínrajz, valamint a szakértői vélemény is, és hogy az tartalmaz hibás megállapításokat.

Kiemelte: jelentősége van annak, hogy a kamionsofőrnek hol és mikor kellett volna észlelnie a biciklist. Emellett szerinte kulcskérdés, hogy amennyiben a kerékpáros a KRESZ-ben foglaltak szerint az úttest jobb széléhez húzódik és a tervezett útvonala szerint megy, valamint, ha a kamion is megfelelően halad, elkerülhető lett volna-e a baleset.

A férfinak halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt kell felelnie.

Mivel az előkészítő ülésen a kamionsofőr nem tett bűnösséget beismerő vallomást – sőt, semmit nem mondott arról, hogy mire emlékszik a balesettel kapcsolatban –, az ügyben tárgyalást tűzött ki a Békéscsabai Járásbíróság. Tehát leghamarabb november elején születhet ítélet.

Nem adták vissza a jogosítványát

A sofőr elmondta, hogy 1994 óta rendelkezik B és C, valamint 2000 óta E kategóriás jogosítvánnyal. Az ügyvéd hozzátette, hogy immár húsz éve vesz részt védence nemzetközi fuvarozásban, 1,5 millió kilométert vezetett le balesetmentesen, nem indult ellene a mostani ügyön kívül eljárás. Hangsúlyozta, hogy ez alapján a férfi követi, betartja a jogszabályokat.

A balesetet követően ugyanakkor bevonták a jogosítványát. Emiatt nem dolgozhat sofőrként, a jövedelme felére esett, ami megnehezíti a család életét. Ezért azt kérte, hogy a kormányrendelet alapján a bíróság adja vissza a férfi vezetői engedélyét addig, amíg jogerősen le nem zárják az ügyet. A Békéscsabai Járásbíróság elutasította ezt a kérelmet.

Előzmény:

https://www.beol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kamion-gazolt-a-44-es-fout-bekescsabai-szakaszan-3100030/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában