kultúra

2021.10.19. 07:00

Idén is indul a Mindentudás Színházi Egyeteme Békéscsabán

Tizedik évadába lép a Mindentudás Színházi Egyeteme a Jókai színházban. A tervezett programról Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművész, a sorozat ötletgazdája és szervezője mesélt.

V. N.

Mint megtudtuk, az előző évadban csak két előadás valósult meg a tervezettek közül, így idén elsősorban a tavalyra tervezett előadásokat szeretnék megvalósítani, illetve azokat, amelyek illenek az idei bemutatókhoz. No­vember 8-án veszi kezdetét az idei évad, és április első hétfőjén lesz az utolsó előadás. Elsőként Szilágyi Zsófia Az istenek elveszítették egy megafonjukat című előadása Karinthy születésének 135 éves évfordulója előtt tiszteleg.

December 6-án Márkus Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész Visszalopni a színpadra a költészetet címmel beszél majd Tamási Áronról, hiszen tavaly a „Vitéz lélek” volt műsoron, ebben az évadban pedig az „Énekes madár” látható majd a Jókai színházban.

Január 10-én Varga Zoltán filmtörténész, -esztéta tart előadást Drakula köpönyegében címmel a Drakula-alakításokról és -filmekről. Február 7-én Landgraf Ildikó, az MTA tudományos munkatársa, néprajzkutató helyezi szokatlan megvilágításba a honfoglalást Beszéli a világ, hogy mi, magyarok… címmel.

– Ezt az előadást az idei mesejátékokhoz szeretnénk kapcsolni, hiszen a műmesék is a mondákból származó elemekre támaszkodnak – fűzte hozzá a sorozat ötletgazdája.

Március 7-én prof. dr. Gyenge Zoltán érkezik a Mindentudás Színházi Egyetemére, aki A gonosz banalitása, vagy a fasizmus „művészete” címmel tart előadást. Végül április 4-én Újváriné dr. Illés Mária Händel Rinaldo című operájának nem csak a történetére, a zenei összefüggéseire is rávilágít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában