BÉKÉSCSABA

2021.10.14. 11:07

Grazban bizonyították szakmai tudásukat a volt gészis diákok

Négy arany-, egy ezüst-, egy bronz- és hat kiválósági érmet nyertek a magyar fiatal szakemberek Grazban a szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills versenyen. Hazánk 21 szakmában indult és 26 versenyzővel vett részt a népes mezőnyben, ahol összesen 31 ország 400 fiatalja szerepelt. A hazai indulók között két régi Gészis tanítvány is kiválóan helyt állt.

V. N.

Magyarország 6. helyezettként fejezte be az országok rangsorában a szakmák Európa-bajnokságát Grazban. A hazai indulók között két volt Nemes-Gészis diák is képviselte országunkat. Takács Zoltán Ipar 4.0, míg Bakonyi Dávid mechatronika szakmában oldotta meg a kitűzött feladatokat minél rövidebb idő alatt.

Maczik Mihály András, a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium igazgatója lapunknak elmondta, a hazafelé tartó egykori diákok örömmel meséltek neki a versenyről, az ott tapasztaltakról. Például Takács Zoltántól tudta meg, hogy az Ipar 4.0 szakma először, úgynevezett bemutató szakmaként szerepelt a versenyen. Így kevesebb ország indult ebben a szakmában, összesen hat ország képviselői méretették meg magukat.

– Az Ipar 4.0 a mechatronika és az informatika szakma egyesítésével, tulajdonképpen az ipari digitalizáció képviselőjeként került be a versenyre. A versenyzők fő feladata a PLC-vezérlés és hálózati biztonság volt, valamint egy gyártásvezérlési rendszert kellett adoptálniuk. Emellett a feladatok a webes felület elkészítését is magában foglalták. Ehhez Zoli és a csapattársa a javascript nyelvet választották, a gép-gép kommunikációhoz pedig az OPCUA protokollt használták. A szakma eléggé összetett, a verseny során 15 területet érintettek a fiatalok, ezért maximálisan oda kellett figyelni minden egyes apró beállításra. És bár a feladatok bizonyos százaléka a felkészülés során már ismert volt, további váratlan feladatrészekkel nehezítették a szervezők a versenyzők dolgát. Végül az összetett versenyben Zoliék ezüstérmet szereztek, amely kiváló eredmény – mesélte büszkén a csabai iskola igazgatója.

Mint mondta, Takács Zoltán 2016-ban érettségizett iskolában, informatika ágazatban, és 2018-ban már képviselte országunkat a Budapesten megrendezett Európa-bajnokságon mechatronika szakmában, ahol csapattársával aranyérmet szereztek. – Az akkori versenyre való felkészülés során visszalátogatott iskolánkba is egy kis Festo folyamatirányítás gyakorlásra, majd élménybeszámolót is tartott az akkori aranyéremmel a kezében. Reméljük az idei tanévben is sikerül időt találni, hogy az érdeklődő diákokkal megossza tapasztalatait – fogalmazott az intézmény vezetője.

Bakonyi Dávid pedig a mechatronika szakmában szerezte meg az indulási jogot, amely azt is jelentette, hogy Magyarországon csapattársával a kiválasztottak közül a legjobbak voltak. – Dávid elárulta, hogy az idei versenyre a felkészülés során rengeteg feladatot oldottak meg a csapattársával. Az első napon egy szétszerelt állomást kellett összeszerelniük, majd a második napon PLC programozással kellett a kitűzött feladatot elvégezniük. Az utolsó napon karbantartási és optimalizálási feladatrészeket oldottak meg. A karbantartási feladat részeként egy alkatrészt kellett kicserélni, az optimalizálási részben pedig az előírt 5 munkadarab szintidejét mérték, a legkevesebb sűrített levegő felhasználása mellet – részletezte az igazgató.

Hozzátette, a fiatalok elmondása alapján, az első nap picit nehezebben indult, a második és harmadik napon azonban százszázalékos teljesítményt nyújtottak a kiélezett mezőnyben. Így Bakonyi Dávid és csapattársa végül a kiváló 4. helyet szerezték meg az eredményhirdetéskor.

– Eredményük elérte a 700 versenypontot, amely a kiválósági érem határa, így ők sem távoztak üres kézzel. Szoros volt a verseny, az ezüstéremről csak 4 ponttal maradtak el a fiúk – fűzte hozzá.

Mint megtudtuk, Bakonyi Dávid sem újonc a szakmák versenyében, hiszen 2019-ben Kazanban (Oroszország) képviselte már hazánkat a szakmák világbajnokságán, ahol 22. helyezést értek el az akkori csapattársával. Ott 10 ponttal maradtak el a kiválósági éremtől, az igen népes mezőnyben.

– Iskolánkból Dávid 2017-ben ballagott el gépészként, még tanulmányai alatt is számos versenyen bizonyította szakmai tudását. Őt is szeretettel várjuk, hogy megtartsa élménybeszámolóját a diákjainknak – osztotta meg velünk az intézmény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában