Hegyesi Károlyné

2021.10.17. 15:34

Bejárta a fél világot, albumba gyűjti emlékeit a csabai pedagógus

Bejárta a fél világot az elmúlt évtizedekben a békéscsabai nyugdíjas pedagógus, Hegyesi Károlyné, magánutazásainak, családtagjainak, ismerőseinek és tanítványainak köszönhetően. Európa szinte minden országában megfordult, de volt Amerikában, Ausztráliában és Hongkongban is. Most újabb kirándulásokat tervez. Történeteivel bátorítást adna a kortársainak, hogy nyolcvanévesen is lehet értelmesen, célokat kitűzve élni.

Licska Balázs

Az utazásai során rengeteg fényképet készít a nyugdíjas pedagógus, Hegyesi Károlyné /Fotó: Imre Gy./

Fotó: Imre György

A körösladányi származású Hegyesi Károlyné Békéscsabán, a Közgében, majd Szegeden, a tanítóképzőn végzett. Köröstarcsán 13 éven keresztül oktatott az általános iskolában, majd Békéscsabára kerülve dolgozott a Szarvasi úton, a téglagyári óvodában és a művelődési házban, végül a Gyulai úti Kossuth Zsuzsanna Leánykollégiumban nevelte tanítványait 12 esztendőn át.

– Gyönyörű pályám volt, erre bizonyíték, hogy a mai napig tartom a kapcsolatot egykori tanítványaimmal. Meglepő dolgokat tapasztal az ember, ha nyitott szemmel jár – mondta, arra utalva, hogy a minap köröstarcsaiakkal találkozott Békéscsaba főterén, és a beszélgetés során volt tanulói is szóba kerültek.

– Nincsenek véletlenek, mindenben találni ok-okozati összefüggést. Fontos mottóm, hogy úgy kell élni a jelenben, hogy a jövőben megbánás nélkül emlékezhessünk vissza a múltra. Azt is vallom, hogy a barátság olyan híd, amely átível időn és messzeségen – ecsetelte.

Az utazásai során rengeteg fényképet készít a nyugdíjas pedagógus, Hegyesi Károlyné /Fotó: Imre Gy./

Hegyesi Károlyné igazi utazó, egy hatalmas albumba gyűjti az emlékeket, a kirándulásokon készült fotókat, amelyek az adott országok, váro­sok, vidékek legjellegzetesebb épületeit, látványosságait örökítik meg: a Niagara-vízeséstől egészen Hongkong felhőkarcolóiig. Tanítványaival járt Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, volt, hogy két autóbusszal csaknem száz diákot vitt kirándulni. Mindig teljesítette, amit vállalt, mindenkit épségben hozott haza, persze az csak utólag vicces, hogy Monacóban egy kis időre eltűnt két diák.

Elmondta, szívesen emlékszik vissza a kollégiumi és a közgés évekre, rendszeresen ő szervezi a találkozókat. 1960-ban érettségizett, a hatvanéves összejövetelt a járvány miatt egy év halasztással a kö­zelmúltban tartották. Többször kapott az elmúlt időszakban meghívásokat volt osztálytársaitól és tanítványaitól, így jutott el számos helyre, illetve annak is köszönhetően, hogy unokái Németországban, Kanadában, Görögországban és Hongkongban élnek.

Nagy élményt jelentett számára például a kanadai Torontó és Montreal, hogy az Egyesült Államokban járt Los Angelesben, New Yorkban, Floridában, illetve, hogy láthatta a fehér partot, és koszorút akaszthatott a nyakába a Hawaii-szigeteken. Egy hónapot töltött Ausztráliában, Melbourne-ben, majd megfordult Sydney-ben, Tasmania szigetén, megcsodálta a kontinens közepén a híres és fantasztikus látványt nyújtó sziklatömböt, az Ayers Rockot, más néven Ulurut.

Gyermekkora óta vonzzák a vulkánok, mindig is vágyott Szicíliába, hogy lássa az Etnát. A szigeten lehetősége volt tisztelegnie Körösladány híres szülötte, Tüköry Lajos emléke előtt, akiről elnevezték alma materét, és aki harcolt Garibaldi oldalán, és 1860-ban Palermónál kapott halálos sebet.

– Szeretnék bátorítást adni a kortársaimnak, hogy nyolcvanévesen is lehet értelmesen, célokat kitűzve élni. Mindegyik utazásom az életem egy-egy fontos szelete – mondta Hegyesi Károlyné. A csabai nyugdíjas pedagógus kiemelte, kiváló mesterei voltak, akik rendkívül szemléletesen adták át az ismereteket, és ő is igyekezett tovább vinni a fáklyát.

Legutóbb Izlandon fordult meg

Hegyesi Károlyné legutóbb Izlandon járt, ahol elkápráztatták a gejzírek, a vízesések, a gleccserek, a fekete homokos tengerpart, 800 lépcsőt mászott meg, megfordult Amerika és Eurázsia határán. Továbbra is vannak tervei, mivel egyetlen európai országban nem volt még, Írországban, illetve vonzzák a rendkívüli építmények, ezért szeretné látni a San Franciscó-i Golden Gate hidat. Hozzátette: mivel baglyokat gyűjt, az utazásairól rendszeresen valamilyen baglyos emlékkel tér haza a telefonnal készített fotók mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában