Békés megye

2021.10.08. 18:59

Az október igen fontos időszak a kertekben

Hankó János, a Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke elmondta, az október az egyik legfontosabb hónap a kertészek, a kiskerttulajdonosok számára. Ekkor még tart a szüret, de már készülnek az új növények beszerzésére, ültetésére.

Ny. L.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

– Nagyon fontos, hogy megfelelően válasszuk ki azokat a növényeket, amiket elültetni szeretnénk – hangsúlyozta az elnök.

– Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha felkeressük azokat a faiskolákat, árudákat, melyekben felkészült szakemberek segítenek, minden kérdésre megadják a választ. Aki bizonytalan, annak feltétlenül ezt az utat ajánlom.

Még tart a szőlő szüretelése, de a korábbi fajtákból már készül a bor. A kiforrt cefrékből főnek a pálinkák. A konyhakertet is lassan kiürítjük, így készülhetünk a megfelelő talajállapot előkészítésére.

Hankó János is készül az őszi ültetésre /Fotó: Imre György/

– Akinek lehetősége van, szerezzen be érett istállótrágyát, mert amellett, hogy sok tápanyagot juttatunk vele a földbe, a szerkezetét is javítjuk – hívta fel a figyelmet Hankó János. – A lehullott lombot vagy komposztáljuk, vagy szedjük össze, és szállítsuk el a kertből.

Akinek lehetősége van, az tegye zsákba, mert a fagyérzékeny növényeket betakarhatjuk vele a hideg beálltával. A díszkertekben is ültethetjük a hagymásokat és az új növényeket, a visszavágással még ráérünk. A gyepnél elvégezhetjük a szelektív gyomirtást és a tápanyag-utánpótlást.

Fontos minden növény számára továbbra is a megfelelő vízmennyiség kijuttatása, de ez mindig igazodjon az időjáráshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában