szentelés

2021.09.02. 07:54

Megáldották Csabaszabadi keresztjeit

Felújították és megáldották a település út menti keresztjeit nemrégiben. A keresztek felújítási munkáit ökumenikus istentisztelet keretében Bősz Attila római katolikus plébános és Nagy Zoltán evangélikus esperes áldotta meg.

V. N.

Pályázati forrást is felhasználva, a helyi önkormányzat, a lakosok, a segítők, valamint a vállalkozók összefogásával jött létre a projekt, a pályázat megvalósítója pedig a helyi szlovák önkormányzat volt.

– A Szalay-kereszt 1943 körül készült műkőből, Szalay Gyula és neje emeltette. A megújuló keresztek közül ez igényelte a legtöbb feladatot. A kereszt felújítása során a műkövek teljes körű átvizsgálása és az ennek során feltárt hibák kijavítása is megtörtént.

A feszületet körbevevő­ korlátok és tartóoszlopok javítása, pótlása, illetve a környezetében a kertépítési munkák elvégzése is része volt a munkáknak – részletezte Kesjár Mátyás, a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat elnöke.

A Gera-keresztet 1920-ban építették, most új kerítés is épült mellé.

Mint elmondta, a második a sorban a Gera-kereszt volt. Ezt Gera Mihály családja 1920-ban építette. A család telkén áll, amely egyben Csabaszabadi és Újkígyós települések határpontja is. A kereszt tartóoszlopa faszerkezetű, amelynek cseréje indokolt volt. Ennek során a szerkezeteket tartósítani és festeni kellett, de a kereszt mellé új kerítés is épült.

– A Beliczey-keresztet pedig az 1900-as évek elején építették, melyen 2009-ben a kereszt tartóoszlopát már cserélték, ezen túlmenően a csabaszabadi lakosság karbantartási munkákat végzett. Ennél a feszületnél a fa­szerkezetek konzerválása, festése volt szükséges – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megszepult-feszuletek-varjak-a-csabaszabadi-fele-kozlekedoket-4237304/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában