Békéscsaba

2021.09.29. 11:27

Ma is süvít a szabadság szele a Meseházban

Az egyik leghíresebb mai névnapos Békés megyében Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész. Éppen harminc éve hozta létre jeles békéscsabai személyiségekkel együtt a Meseházi Alapítványt. A Mester által kitalált boldogságbetakarító ünnep idén szeptember 25. – október 2. között tart a Meseházban. A nyitógálán Zalán Tibor: Miska című színdarabjának ősbemutatóját vitték színre.

Nyemcsok László

Budapest, 2007. január 9. Schéner Mihály festõmûvész dedikálja Festés Közben címû könyvét a Körmendi Galériában. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Álomjáték-etűdök Schéner Mester motívumaira. Ezt az alcímet viseli az a darab, amit a napokban mutattak be a Meseházban szép számú közönség előtt. A Déryné Programmal való együttműködés keretében megvalósult, költői képekből álló, különleges látványvilágú, zenei betétekkel egészet alkotó előadás létrehozója Bereczki Csilla rendező volt.

Szorosan együttműködve a művészekkel, Soós Emőkével és Biró Gyulával. A zenét Lovas Gábor szerezte, a tervezők Oláh Tímea és Rádi Sándor voltak.

Veres Krisztina, a Meseház vezetője elmondta, az előadással egyidejűleg Elveszett, de megvan… címmel nyílt kiállítás Schéner Mihály kasírozott bábjaiból. Ezek Illyés Gyula: Tűvé-tevők című parasztkomédiájának 1973-as előadásához készültek. Az akkori Állami Bábszínház bábjainak fotói és a Meseház gyűjteményében található bábfejek egymásra találása – és a Meseházban október 15-ig megtekinthető kiállítás – Rádi Sándor színháztörténeti kutatásainak eredménye. A tárlatot középiskolás fiatalok vették elsőként birtokba, vázlatokat készítettek a karakteres műtárgyakról, amivel kiegészítették a kiállítást. Megmutatva azt, hogyan inspirálja a garabonciás művész a jövő alkotóit.

Bíró Gyula és Soós Emőke a Meseház udvarán /Fotó: Kiss Zoltán/

– E hét végén két programmal várjuk az érdeklődőket – ecsetelte a Meseház vezetője. – Csütörtökön 19 órakor Eichinger Tibor és Stefan Varga magyar–német gitárduó jazzkoncertjére látogathatnak el a zenekedvelők. Szombaton 14 órakor a családok számára Apáról fiúra hagyományőrző délután keretében dióból, termésekből készíthetnek figurákat, röppentyűt a barkácsolni vágyók. Veres Krisztina hozzátette,

Békéscsaba kulturális életének, múltjának és jelenének meghatározó pontja a Békési úton 150 éve álló épület, és a benne pezsgő élet.

Remélik, így lesz ez legalább újabb 150 esztendőig. A Meseházi Alapítvány könyvkiadói tevékenységének legújabb darabja a Schéner: Játék, plasztika, rajz című könyv után a Kortársak Schéner Mihályról címmel jelent meg. A kiadvány Szederkényi Júlia interjúinak szerkesztett változatát tartalmazza, melyeket a képzőművésszel egy időben élő, őt ismerő és elismerő személyiségek visszaemlékezéseiből állított össze. A kötet gazdagon illusztrált a családi hagyatékból származó képekkel.

Schéner Mihály álmodta meg a Meseházat /Archív fotó: MTI/

– Egyéni hangvételű és kivételes fantáziájú művészként tartjuk számon Schéner Mihályt, aki gondolatait, elképzeléseit grafikákban, könyvekben, köztéri szobrokban, fém-, fa-, kerámia- és textilplasztikákban, báb- és díszlettervekben is megvalósította – hangsúlyozta Veres Krisztina. – A játék, a játékosság központi kérdésköre műveinek.

Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Mester unokája a Schéner-örökséget ránk bízta, és ezekből a művekből két szobát rendezhettünk be a Meseházban.

A következő idézet pedig jól jellemzi Schéner hitvallását: „Süvítsen a szabadság szele a Meseház ajtaján. Szabadítsa fel a fantáziánkat, hogy kezünk ügyébe vehessük a szívünk szerint valót. Legyünk a szabadságban játékosak és a játékban szabadok, közelítsük szépséggel az igazságot!”

A népmesékből is táplálkozott

Schéner Mihály életének és művészetének meghatározó pillanata volt a Meseház 1988-as megnyitása. A Meseházi áldás – „Vegyétek kezetek ügyébe a szívetek szerint valót!” – ma is aktuális köszöntő a látogató számára. A Meseház nemcsak a gyermekkultúra fellegvára, hanem a felnőtt­korosztály számára is értékes látnivalót, tartalmas programokat, izgalmas kulturális eseményeket kínáló közösségi tér. Ezt Schéner Mihály plasztikái, játszótéri makettjei és a népmesekincsből táplálkozó hősei teszik felejthetetlenné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában