békés megye

2021.09.21. 09:14

Kukoricából jóval kisebb a termés a vártnál

A napraforgó aratási üteme nagy szóródást mutat Békés megyében.

Ny. L.

Archív fotó

A legalacsonyabb Gyomaendrőd környékén, ahol 50 százaléknál tartanak, a legmagasabb 80 százalékkal Békéscsaba és vidéke. A megyei átlag 70 százalék körül alakul, a termésátlag 2,2-2,8 tonna/hektár. Erről is beszélt Kozsuch Kornél, a megyei betakarítási koordinációs bizottság elnöke hétfő délutáni ülésükön. Elmondta, kukoricánál 20 százalékon áll az aratás, jelentős a terméskiesés. Az átlaghozam eddig 4,5 tonna/hektár, a leggyengébb 3,5 tonnával a szeghalmi körzet, a legmagasabb öt tonnával a békéscsabai.

– Nagyon rossz termésátlagok születtek eddig – ecsetelte az elnök. – Táblán belül is eltérőek a csőnagyságok, illetve előfordul a csövesedés hiánya is. A szója betakarítása a mezőhegyesi körzetben kezdődött el, 1,6 tonna/hektár termésátlaggal. Nem meglepetés, hogy az öntözetlen területeken rosszabb termés várható. A burgonya fele kikerült már a földből, 20 tonna/hektár az termésátlag.

Kozsuch Kornél kitért arra, repcénél a tavalyi területhez képest a vetési szándék valamelyest csökkent, és a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt jelenleg még csak 60 százaléknál tartanak. Több gazdálkodó le is mondott idén a repcevetésről. A magágy-előkészítés 30 százalékos a határban. Az aszály miatt kedvezőtlen talajviszonyok alakultak ki, az őszi mélyszántás elvégzése lehetetlen a csapadékhiány miatt. Nagyon nagy a szárazság a talajban, jelentős eső kellene a művelhetőséghez.

Barabás Béla, a megyei mezőgazdasági szövetség titkára kiemelte, a napraforgónál a termésátlagok valóban nagy szóródást mutatnak tagjaiknál 1,6–3,4 tonna/hektár között, a kukorica átlaghozama eddig 4 tonna/hektár. Az ülésen elhangzott, hogy raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek, ugyanakkor nagymértékben nőttek az energiaárak.

Archív fotó

Tóth János, a megyei kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője elmondta, a kárbejelentések továbbra is folyamatosan érkeznek, ezeknek és a parcelláknak a száma is meghaladja a tavalyit. Megerősített szolgálattal végzik a szemléket. Felhívta azon gazdálkodók figyelmét, akik elfogadó határozattal rendelkeznek, hogy a kifizetési kérelem beadási időszaka a 2021. november 1-30. közötti időszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában