átadás

2021.09.17. 17:28

Bringapark épült a megújuló dévaványai sporttelepen

Mára szinte teljesen megújult a Dévaványai Sportegyesület Seres István Sporttelepe, ahol a nemrég elkészült futópálya és az újonnan megépült sportpark után most egy új bringaparkot adtak át. A pénteki eseményen pedig fel is avatták a különleges kikapcsolódást nyújtó építményt.

Vásári Erzsébet

Egyre több sport kedvelőjét kiszolgálja a Dévaványai Sportegyesület Seres István Sporttelepe, amely rövid időn belül három új elemmel is bővült. Az első kettő volt egy új futókör és egy sportpark, amik közel 49 millió forintból készültek el. Ebből valamivel több, mint 13 millió forint volt az önkormányzati önerő, a fennmaradó összeg pedig támogatás. Az újonnan átadott bringapálya pedig több, mint 16 millió forintból épült meg, ami fele-fele arányban volt önerő és támogatás.

Laskainé Kiss Alexandra városi képviselő, művelődésszervező és sport egyesületi koordinátor elárulta, nem véletlenszerűen tűzték ki a Bringapark átadásának időpontját, hiszen pénteken épp a dévaványai Európai Mobilitási Hét zárónapjához érkeztek.

Utóbbi egy rendkívül meghatározó esemény a település életében, hiszen ilyenkor rendszerint 1000-1200 kerékpáros teszi meg a városi bringakört, ami mellett a gyerekeknek egész napos programokkal készülnek, ellátogatva az oktatási intézményekbe is.

Az óvodások és iskolások ezen a napon kipróbálhatnak olyan különlegességeket, mint az energia bicikli, bio meghajtású járművek és a mini gokartok. A lakosságot pedig kirakodóvásárral várják, amelynek termékei – például bioszappan, illetve bio élelmiszerek – szintén az egészséges életmódhoz kapcsolódnak.

Kiss Károly, Mile Lajos, Töli Gergely és Mátyás Zoltán /Fotók: Vásári Erzsébet/

Mile Lajos alpolgármester az átadón elmondta, azért készült a bringapark Dévaványán, hogy fiatalok és idősek is kipróbálhassák azt, hogy mit tudnak a kerékpárjukkal, illetve fejleszthessék technikájukat. Hozzátette, a Seres István Sporttelep több ízben is megújult az utóbbi időben, ami hozzátesz a lakosság egészségének megőrzéséhez, ezért nagy örömmel tölti el.

Kiss Károly alpolgármester kifejtette, a dévaványai lakosság örömmel használja a sporttelep minden új elemét, így a bringaparkot is, amire rendkívül sok igény érkezett. Hozzátette, a továbbiakban is azon lesznek, hogy a településen minél több sportlétesítmény épüljön.

Töli Gergely, az Aktív Magyarországért program vezetője elmondta, a kormány célja, hogy hazánk 2030-ra a legegészségesebb európai országok közé tartozzon. Ezért indították el az Aktív Magyarországért programot, amelynek része többek között az országos Bringapark Program is.

Ennek eddigi két éves működése alatt összesen 60 bringapark megépítését támogatták.

A programban pedig a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szakmai tudására hagyatkoznak. A dévaványai parkról elárulta, annak lényege, hogy egy nagyobb lendület vételt követően, pedálozás nélkül menjen végig a pályán a biciklis, amihez egy adott testtartás szükséges. Hangsúlyozta a bringapark egy jó lehetőség minden korosztálynak arra, hogy fejlessze a kerékpár kezelési készségeit, amit később a forgalomban is kamatoztatni tud.

Egyre nagyobb igény mutatkozik a bringaparkokra

Mátyás Zoltán, a bringapark megálmodója és kivitelezője elmondta, 2015 óta épít a dévaványaihoz hasonló pályákat, amikre országszerte egyre nagyobb igény mutatkozik, és ma már támogatás is az Aktív Magyarország programnak köszönhetően. Lelkes kerékpárosként pedig nagyon fontos számára, hogy jó pályák és edzési lehetőségek legyenek biztosítva a fiataloknak. Elárulta, budapestiként ugyan távoli neki Dévaványa, ennek ellenére igyekezett végig kísérni a munkálatokat és elégedett a végeredménnyel. A nap folyamán Dankó Béla országgyűlési képviselő is ellátogatott a megújuló dévaványai sporttelepre, ahol megtekintette a frissen átadott bringapályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában