tárlat

2021.09.25. 18:08

Békéscsabára jött Kalotaszeg

Csodás, kalotaszegi minták alapján kirakott gyöngyökből álló észerekből, valamint gyöngyökkel díszített ruhadarabokból és kiegészítőkből nyílt kiállítás szombaton Békéscsabán, a megyei népművészeti egyesület Tégla alkotóházában.

L. B.

20210925 Békéscsaba Kalotaszegi kiállítás nyílt a tégla közösségi házban Megnyitotta Pálné Anci Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A többek között nyakláncokból, sálfogókból, övekből, táskákból álló tárlatot Molnár Anett, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy Törökszentmiklóson működik egy alkotócsoport, amelynek tagjai több kelet-magyarországi településen élnek, és vannak köztük ugyanúgy fiatalok, mint idősek, valamint gyöngyfűzők és népi iparművészek. A kultúra, a tradíciók szeretete tartja őket össze.

A Balassi Táncegyüttes táncosai is közreműködtek a megnyitón /Fotó: Imre György/

Szeretnék felhívni a figyelmet a területre, a kalotaszegi hagyományokra; megmutatni, hogy milyen csodás ékszereket, kiegészítőket lehet készíteni; és rábírni arra a mai fiatalokat is, hogy viseljenek ilyen darabokat, akár karkötőket, hajráfokat vagy nyakláncokat.

A kiállítás két részből áll. Egyrészt kézműves remekekből – amelyek között vannak eredetiek és másolatok –, másrészt pedig azokból a fotókból, amelyek egy erdélyi tanulmányút során készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában