fesztivál

2021.09.19. 15:25

A jubileumon is kiváló töltött káposztákat főztek Mezőberényben

Mintegy harminc csapat részvételével rendezték meg a jubileumi X. Töltött Káposzta Fesztivált szombaton, a mezőberényi ligetben. A hagyományos ízek mellett különleges, egyedi finomságok is készültek a gasztronómiai programon.

Papp Gábor

– Már a reggeli, délelőtti órákban látni lehetett, hogy az emberek szeretnék magukat jól érezni, a 10 órakor kezdődő megnyitó előtt is nagyon sokan látogattak ki az eseménynek helyet adó ligetbe – nyilatkozta hírportálunknak Hoffmann Dániel, az ötletgazda Baráti Egylet Mezőberényért elnöke.

Többféle finomság készült /Fotók: Jenei Péter/

Mint elmondta, az elképzelés megszületése óta, a tavalyi esztendő kivételével, amikor a járványhelyzet nem engedte, minden évben megtartják a fesztivált.

– Ahogy említettem, a reggeli órákban körüljártuk a csapatokat, és azt a visszajelzést kaptuk, hogy mindannyian örömmel érkeztek, jó hangulatban folyt a főzés, nem mellesleg pedig az időjárás is kegyeibe fogadta a programot. Bízom benne, hogy valamennyi résztvevő jól érezte magát, és jól is lakott – fogalmazott Hoffmann Dániel, aki hozzátette:

legfőbb céljuk, hogy a mezőberényiek kötetlen formában együtt töltsenek egy napot, beszélgessenek, kikapcsolódjanak.

Siklósi István polgármester hírportálunknak elmondta, közel harminc csapat vett részt a főzőversenyen, és voltak olyan csapatok, amelyek tagjai a megmérettetésen kívül készítették el finomságaikat. A városvezető legfontosabbnak azt nevezte, hogy a fesztivállal is erősítsék a közösségek együvé tartozását, valamint a közösségek közötti kapcsolatokat.

Dankó Béla országgyűlési képviselő is ellátogatott a rendezvényre

– Különösen érdekessé teszi mindezt, hogy különböző helyekről és a határon túlról is érkeztek főzőcsapatok, így a résztvevők megismerhették egymás gasztronómiáját, de ennél sokkal fontosabbnak tartom, hogy megoszthatták egymással örömeiket, gondjaikat

– hangsúlyozta a polgármester.

A Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai a velük félévszázada szakmai és baráti kapcsolatot ápoló vajdasági, csantavéri tűzoltókkal közösen főztek a fesztiválon.

A Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai

– Szerintem mindenki ízlésének készítettünk megfelelő töltött káposztát, amit már pénteken begyúrtunk – árulta el hírportálunknak Debreczeni Gábor. Az önkéntes tűzoltó egyesület elnöke elmondta, speciális szakácsaik voltak, hiszen csantavéri barátaik szinte a szomszéd országban zajló valamennyi főzőversenyen ott vannak – hol főznek, hol zsűriznek. Most a hagyományos mellett készült olyan finomság is, aminek töltelékébe füstölt hús került, és faszénen főtt meg.

Borgula Györgyné, a Mezőberényi Szlovákok Szervezetének elnöke elárulta, hogy égiszük alatt, egymás mellett öt csapat főzött. A Magyar Asszonyok Ligája Gútáról érkezett, ahogy a Szlovák Kultúra Baráti Kör és a Gútai Nyugdíjas Klub is, akik közösen készítették el remeküket. A Mezőberényi Szlovákok Szervezete, a helyi városi nyugdíjas klub és a Szentendrei Szlovákok ugyancsak részt vettek a fesztiválon. Pénteken este az említett csapatok több mint ezer tölteléket készítettek el.

A Szlovák Kultúra Baráti Kör és a Gútai Nyugdíjas Klub húslével öntötte fel a tölteléket, a Magyar Asszonyok Ligája abaleves felöntést, míg a városi nyugdíjas klub füstölt húst is használt, hogy még ízesebb legyen a káposzta, de mindenütt elsősorban a hagyományos fűszerezés dominált.

Tűzoltók és a vöröskeresztesek nyertek

A főzőverseny első helyén a Mezőberényi Önkéntes Tűzoltó Egyesület végzett, a második helyet a Szentendrei Szlovákok érdemelték ki, és a városi nyugdíjas klub lett a harmadik.

A dekorációk között első helyezett lett a Vöröskereszt mezőberényi helyi szervezete. Második helyen végzett a Városi Humánsegítő és Szociális Szolgálat, a harmadik helyet pedig a városi nyugdíjas klub érdemelte ki. Különdíjat vehetett át a dekorációjáért a Kolozsi forgácsolók csapata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában