új kötet

2021.09.03. 13:56

A gyulai zsidóság történelmi hagyatékát ismerhetjük meg az emlékkönyvből

Elkészült és már nyomdában van Durkó Károly-Kereskényiné Cseh Edit-Székely Árpád A gyulai zsidóság emlékkönyve című albuma, ami a Gyula régen és ma könyvsorozat új, 16. kötete – jelentette be pénteki sajtótájékoztatójukon Durkó Károly, a könyv szerkesztője, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke.

P. G.

20210903 Gyula A zsidóság gyulai történetéről adnak ki könyvet a képen Székely Árpád író Durkó Károly író Bolla Tibor szerző Durkóné Illés Bernadett lektor fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Mint elmondta, az album az egykor Gyulaváriban, majd Gyulán élt zsidó közösség életét dolgozza fel.

– Kereskényiné Cseh Edit több évtizedes munkájára, valamint Diósi Lajos értékmentő tevékenységére alapozva, a kétéves intenzív és célirányos kutatómunka soha nem gondolt eredményt hozott: hét fejezetben, 400 oldalon, több száz fényképpel és dokumentummal idézhetjük fel a város életében egykor meghatározó szerepet játszott zsidóság történelmi hagyatékát – fogalmazott Durkó Károly.

A fejezetekben a zsidóság rövid gyulai története mellett két, a holokauszt idején írt naplót olvashatunk elhurcolt gyulaiak tollából.

Megismerhetjük 12 híres és 47 ismert gyulai polgár élettörténetét, az izraelita közösség életének fontos lenyomatát jelentő zsidó temetőt és 53, a múltról is mesélő, a zsidósághoz is kötődő épületet.

Székely Árpád, Durkó Károly, Bolla Tibor és Durkóné Illés Bernadett /Fotók: Bencsik Ádám/

A könyv szerzőinek Balogh István, a Békés békétlenség című könyv szerzője adott lektorként fontos iránymutatást, nyelvi lektorként Durkóné Illés Bernadett ügyelt a magyar helyesírásra.

Székely Árpád elmondta, előzetesen úgy gondolták, hogy 25-30 kép jön majd össze az albumhoz, ehhez képest 420 fotót tudtak összegyűjteni. Munkájuk során többirányú kutatás folytattak,

gyulai vagy onnan elszármazott embereket kerestek meg, több mint 60 családot és személyiséget értek el hazánkban, illetve Kanadában, az Egyesült Államokban és Izraelben. Levéltárakban, a könyvtárban és a múzeumban, valamint interneten is rengeteg kutatást végeztek.

Durkóné Illés Bernadett a sajtótájékoztatón elmondta, annak ellenére, hogy nem könnyű a téma, olvasmányos, jól olvasható kötet született. A holokauszt kapcsán kiemelte a személyes visszaemlékezések fontosságát.

A könyvbemutató szeptember 14-én, kedden 17 órától lesz a gyulai Mogyoróssy János könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában