békés megye

2021.08.17. 06:55

Virágkorukat élik a panelek

Az idén havi átlagban már több érdeklődés érkezett a panellakások iránt, mint a járvány előtt, a téglaépítésű használt lakások még csak megközelítik azt a szintet – közölte az Ingatlan.com nemrégiben. Békés megyében az utóbbiakkal szemben a panellakások számítanak olcsóbbnak 174-273 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti eladási árral: a megyeszékhelyeken az átlagár 271 ezer forintot tett ki.

Busi Ottó

Egy-egy panellakás értékén az is sokat dobhat, ha le van szigetelve a lakótömb homlokzata /Illusztráció: MW/

A panellakások már a járvány előtti szinten vannak az érdeklődést tekintve – derül ki az Ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a Békés megyei hirdetések alapján mérte fel a panellakások és a téglaépítésű társaik iránti keresletet és kínálatot, valamint a július közepén érvényes kínálati árakat.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint

a panellakások mindig is speciális helyet foglaltak el a lakáspiacon, és általában válságállóbbnak bizonyulnak, mint a téglaépítésűek.

Ez, véleménye szerint elsősorban azzal magyarázható, hogy szinte minden nagyvárosban olcsóbbak a panelek, a legalacsonyabb áron elérhető ingatlanok iránt pedig a legélénkebb a kereslet. Ráadásul többnyire jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek, és a lakótelepek köré rengeteg szolgáltatás épült ki az elmúlt évtizedekben.

Egy-egy panellakás értékén az is sokat dobhat, ha le van szigetelve a lakótömb homlokzata /Illusztráció: MW/

– Mindenképpen figyelemre méltó, hogy a koronavírus-járvány közepén – 2020 júliusában – a panelek válságállóbbnak bizonyultak Békés megye nagyvárosaiban, mivel azok átlagos négyzetméterára Békéscsabán és Gyulán is meghaladta a téglaépítésű lakásokét. Az elmúlt egy évben azonban ezekben a városokban hajrázni tudtak a téglalakások, mivel mindkét településen 11 és 34 százalékkal drágultak az elmúlt 12 hónapban, miközben a panelok alig 1 és 10 százalékkal.

Ha egy-egy panellakás átlagos értékét vesszük alapul, akkor a népszerűségükre magyarázatot találunk, hiszen minden Békés megyei nagyvárosban kisebb-nagyobb árelőnyt élvezhetnek a panellakást vásárlók a téglalakások vevőihez képest – részletezte a szakértő.

Balogh László Békéscsaba és Gyula mellett még kiemelte­: Orosházán, Szarvason és Békésen 1,2-2,7 milliós különbség van a tulajdonosok által eladásra kínált panellakások és téglalakások értéke között.

– Amennyiben pedig egy négyzetméterre vetítjük a különbséget, akkor minden városban a panellakások számítanak olcsóbbnak 174-273 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti eladási árral – tette hozzá.

Megtérül a korszerűsítés

Balogh László azt is elmondta, hogy az idén elindult állami lakásfelújítási program – melynek keretében a gyermeket nevelő háztartások maximum 3 millió forintot visszakaphatnak a felújítás költségeiből – fokozta a használt lakások iránti igényt. A felújítandó, nagy energiafogyasztású lakások, házak iránti kereslet jelentősen nőtt a forgalomban. A korszerűsítés pedig az esetek többségében megtérülő beruházásnak mondható. Az Ingatlan.com adatai szerint, a megyeszékhelyen felújítandóként hirdetett panellakások átlagos négyzetméterárát figyelembe véve, azokat nagyságrendileg 12 százalékkal magasabb áron hirdetik meg a tulajdonosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában