kmnp

2021.08.19. 19:00

Védett növényritkaság került elő a Csanádi pusztákon

A henye kunkor új, eddig ismeretlen állománya került elő a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén, a Nagy-Zsombék mocsarában.

N. T.

A henye kunkor a nyílt iszapfelszínek növénye. A nemzeti park más részterületein is megtalálható, de a Nagy-Zsombékon eddig nem voltak ismert állományai. A mocsár a Csanádi puszták középső pusztarészének, a Montág-pusztának a nyugati oldalán található – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

/Fotók: Szász Bence/

Július közepén egy kutatóval tett közös területbejárás során két, egymáshoz közeli foltban is előkerült az említett növény.

Mindkét helyszínen több százas egyedszámban azonosították.

Tavasszal sokáig volt nyílt vízborítás a területen, utána pedig csak lassan apadt a víz, bizonyára ez is kedvező élőhelyet alakított ki a henye kunkor számára.

Ez egy talajon elfekvő szárú, alig 5-20 centiméteres növény, amely július közepén bontja ki apró, fehér színű virágait.

A növény a nevét az úgynevezett forgó vagy más néven kunkor virágzatáról kapta.

A henye kifejezés, pedig a földön „fekvő” tulajdonságára utal. Hozzá hasonló az európai kunkor, mely a szántóföldeken, gyomosabb területeken fordul elő, mely felemelkedő szárú, továbbá levelei nem molyhosak a fonákjukon.

Hazánkban szórványos előfordulású, leginkább a Tiszántúlról ismert. Jelentős állományai élnek a Hortobágyon, míg nálunk a nemzeti park Kardoskúti Fehértó és Kígyósi-puszta részterületeiről vannak még közelmúltbeli adatai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában