Múltidéző

2021.08.29. 08:46

Több mint száznyolcvan éves a magyar fotográfia

Még nem volt tizennyolc éves hazánk egyik legismertebb költője, Petőfi Sándor, amikor először készült Magyarországon fényképfelvétel egy nyilvános eseményen. Ez a nap 1840. augusztus 29-e volt, ami ennek tiszteletére a Magyar Fotográfia Napja lett. Múltidézőnkben olyan archív fényképeket válogattunk össze, melyek ehhez a jeles naphoz, a magyar fotográfiához kapcsolódnak.

beol.hu

A világ fejlődését alapvetően meghatározó találmány, a fényképezőgép hírét először 1839. január 7-én hozták nyilvánosságra. Alig telt el egy év, a magyar közönség már valódi fény-képeket (fém-képeket) – dagerrotípiákat – láthatott a Pesti műkiállításon, 1840 júliusában. A Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlésén, ezen év augusztus 29-én Vállas Antal rendes tag a nemzeti kaszinóban egybegyűlteknek két, olajozás és égetés nélkül, általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. Összeállításunkban a magyar fotózás történetének híres- és kevésbé ismert pillanataiból válogattunk.

Az egyik leghíresebb dagerrotípia hazánkban Petőfi Sándor magyar költőt ábrázolja.

Az, hogy ezt a képet ki készítette, arról a szakemberek között nincs teljes egyetértés, de feltehetően Petőfi Sándor barátja, Egressy Gábor színész, amatőr dagerrotipista készítette 1844-45 körül.

Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Csendőrök őrzik a Vérvörös csütörtökön elfogott tüntetőket. Balra Balogh Rudolf fotóművész áll, a felvételt a Vasárnapi Újság másik riportere, Jelfy Gyula készítette 1912. május 23-án. A helyszín Budapest, a Váci út-Janicsár utca sarka.

Fotó: Fortepan/Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum/Czapáry Jenőné gyűjteménye

Amerikai Egyesült Államok, Detroit, Ford repülőtér és a „Justice for Hungary” névre keresztelt Lockheed Sirius repülőgép. Az Atlanti-óceán átrepülésére 1931-ben készülő Magyar Sándor navigátor és Endresz György pilóta. A kameránál Bánhidi Antal gépészmérnök, repülőgép tervező.

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Fényképészek, nem munka-, hanem kártyázás közben Budapesten, 1939-ben.

Fotó: Fortepan/Vass Károly

1940 márciusában a délről érkező melegfront hirtelen hóolvadást és árvizet okozott, mely nagy károkat okozott a közúti, vasúti átereszekben. Március 14-én kilenc vasútvonalon is szünetelt a forgalom. A hóolvadás rendkívüli árvizet okozott a Zagyván és a Tarnán is, amelyek megduzzadva gátakat romboltak el. A kép Újszászon készült a Zagyva mellett, tudósítók készülnek az áradás megörökítésére.

Fotó: Fortepan/Chuckyeager tumblr

Magyarország, Budapest, Kossuth Lajos tér. Ez a három felvétel a 18. számú épület, az Egyesült Államok katonai missziójának székháza előtt az amerikai magyarok gyógyszerajándékának átadásakor készült 1945-ben.

Fotó: Fortepan/Chuckyeager tumblr
Fotó: Fortepan/Chuckyeager tumblr
Fotó: Fortepan/Kovács Márton Ernő

Az időpont 1949. június 12., a helyszín Budapest, Megyeri út, UTE pálya, az esemény pedig az 1-1-re végződött Magyarország-Olaszország labdarúgó mérkőzés. Arriflex kamerával a kezében, az előtérben Török Vidor, a Filmhíradó operatőre.

Fotó: Fortepan/Fortepan

Egy televíziós forgató csoport a Mahart vízi taxiján 1965-ben, a Balatonon. Táskával a kezében Fehéri Tamás rendező, a kamera mögött Schóber Róbert operatőr.

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Az egri vár kicsinyített mása az Egri csillagok című film forgatásakor. A kamera mögött Szécsényi Ferenc a film operatőre. A kép Pilisborosjenőn készült 1968-ban.

Fotó: Fortepan/Schuller Judit

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Robert Capa idézetét Schuller Imre operatőr, filmrendező (kamerával a kezében) is jól ismerte. Azért kellett hozzá nem kis bátorság is, hogy jó képeket készíthessen a városligeti Állatkert oroszlánjairól 1975-ben.

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Benkő Imre, Apáti-Tóth Sándor, Vencsellei István fotográfusok munka közben valahol a vidéki Magyarországon 1977-ben.

Borítóképünkön az egyik leghíresebb magyar fotográfus, Friedman Endre, vagy ahogy sokan ismerik: Robert Capa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában