évadértékelő

2021.08.19. 19:55

Ötvenöt napon át nyújtott minőségi szórakozást a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház történetének leggazdagabb, legsokszínűbb, legtartalmasabb, a nézőszámot, a jegyárbevételt és a szakmai érdeklődést tekintve legsikeresebb évadát tudhatja maga mögött – fogalmazott a nyári évadot záró csütörtök délutáni sajtótájékoztatón dr. Elek Tibor, tolmácsolva ezzel a délelőtt ülésező Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testület véleményét is. A teátrum igazgatója dr. Görgényi Ernő polgármesterrel értékelte az évadot.

P. G.

Dr. Elek Tibor elmondta, június 25-től augusztus 19-ig ötvenöt nap alatt csaknem hatvan programot valósítottak meg. A fesztivál alatt a legkülönbözőbb műfajban, a legkülönbözőbb érdeklődési körű és korosztályú nézőknek biztosítottak minőségi művészeti élményeket.

Kiemelte,

a teátrum a magyar színházi kultúra gazdagságát, sokszínűségét, legkülönbözőbb értékeit kívánja bemutatni a gyulaiaknak, az ott tartózkodó üdülő vendégeknek és a kulturális turizmus híveinek.

Hat fesztivált a Shakespeare Fesztivált, az Erdélyi Hetet, a Szabó Magda Napokat, a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált, a Vár Blues Fesztivált és a X. Irodalmi Humorfesztivált bonyolították le.

Öt, a felolvasó-színházi előadást is számítva pedig hat bemutatót tartottak, amiből négy kortárs magyar művek ősbemutatója volt. Négyet koprodukciós partnerekkel közösen (Hamlear, Két úr szolgája, Két Hold világa, Az ajtó), egyet, a Mi lennék nélküled? című darabot és a felolvasó-színházi előadást (Shakespeare 37-ből három) saját fejlesztésben valósítottak meg.

Emellett voltak történelmi drámák, kortárs színjátékok, musicalek, vígjátékok, gyerek-, illetve családi darabok, bábelőadás, kortárs táncszínházi előadások, komolyzenei előadások, népzenei, világzenei, blues koncertek, lemezbemutató koncert-színház, vígopera, moralitás-játék, utcaszínházi előadások, tudományos konferenciák, könyvbemutatók, kiállítások.

A művészeti tanácsadó testület a nívódíjak odaítéléséről is döntött, ami a gyulai képviselő-testület jóváhagyása után válik hivatalossá.

A gyulai önkormányzat és a Gyulai Várszínház által alapított Sík Ferenc-díjat Szabó K. István rendezőnek, Szabó Magda Az ajtó című regényéből készített színpadi adaptáció invenciózus, az eredeti mű szellemiségét, értékeit korszerű módon közvetítő előadás létrehozásáért, megrendezéséért ítélték oda.

Az ajtó című regényből készített adaptáció Sík Ferenc-díjat ért /Fotó: Kiss Zoltán/

A gyulai önkormányzata által alapított Havasi István-díjat Őze Áron rendezőnek Győrei Zsolt–Schalachtovszky Csaba Hamlear című darabjának eredeti és kiemelkedő színvonalú megrendezéséért adhatják majd át.

A Gyulai Várszínház által alapított Őze Lajos-díjat Szilágyi Enikő színművésznőnek a Mi lennék nélküled? című előadás létrehozásáért és kiemelkedő színvonalú színművészi előadásáért ítélték oda.

A Gyulai Várszínház leghűségesebb nézője címet 2021-ben jegyvásárlásai alapján dr. Felföldi Margit érdemelte ki.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte,

a várszínház kollektívájának a járványügyi helyzet miatt nagyon bizonytalan időszakban kellett előkészítenie és megszerveznie az évadot.

Mint elmondta, mind a szervezés és a megvalósítás, mind a nézők fogadása, információkkal való ellátása magas színvonalon, gördülékenyen zajlott.

A városvezető hozzátette, a Gyulai Várszínház legszebb hagyományait vitték tovább az évadban is – ha kell megújítva, a kor keretei között.

– Minőségi és élményeket adó programokat kínáltak 55 napon keresztül. Nagyon sokféle műfaj megjelent az évad kínálatában, amelyben mindenki találhatott a kedvére való előadást. Dr. Elek Tibor repertoárt, művészeti tartalmat megújító kezdeményezései, így az Erdélyi hét vagy az egy-egy szerző életműve köré épülő minifesztiválok, amilyen idén a Szabó Magda Napok voltak, nagyon sikeresek, és tovább gazdagították az évad programját, valamint erősítették a Gyulai Várszínház hírnevét – fogalmazott.

– Az Erdélyi Héttel egy nagyon szép, régi hagyományhoz nyúltak vissza, hiszen még Sík Ferenc idejében arról is volt nevezetes a Gyulai Várszínház Magyarországon, hogy határon túli, sokszor elnyomott magyar szerzők darabjait akkor is bemutathatták, amikor Budapesten ezt nem lehetett. Ma már szabadon utazhatnak a társulatok, Gyula pedig az erdélyi társulatok egyfajta találkozó helyévé vált. A nézők így láthatják, hogy a magyar kultúra az egész Kárpát-medencére kiterjed – tette hozzá.

Dr. Görgényi Ernő harmadik fontos szempontként szólt arról, hogy a kritikusok világnézetüktől függetlenül elismerően írtak a várszínház idei évadáról.

– A Gyulai Várszínház viszi tovább azt a jeles hagyományt, amely a minőséget állítja a középpontba, és fő jellemzője, hogy egy szellemi alkotóműhely is

– húzta alá.

Zárógondolatként hangsúlyozta, örömmel látja, hogy minden olyan előadás, amire kilátogatott teltházas volt, többször pótszékeket is be kellett állítani, ami mutatja, hogy a közönségnek igénye van a minőségi szórakozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában