fesztivál

2021.08.22. 11:29

Huszadszorra rotyogott Mágoron a birkapörkölt

Csaknem hatvan csapat szállt ringbe a birkapörköltfőző-versenyen, amit immár huszadik alkalommal rendeztek a történelmi emlékhelyen. A szombati Mágori Fesztivál keretében helyi művészeti csoportok és tehetségek is színpadra léptek, az erős emberek szintén megmérették magukat.

L.B.

A hagyományok tiszteletét és továbbvitelét emelte ki a birkapörköltfőző-versennyel kapcsolatban Karakas Anikó, az idén húszéves város, Vésztő polgármestere. Elmondta, hogy a megmérettetésre az önkormányzat biztosította a mintegy hatvan csapat számára a húst és a tűzifát, a pörkölthöz a többi hozzávalót, így a fűszerezést tehát teljesen a gárdákra bízták.

Hangsúlyozta, hogy a történelmi emlékhely a Mágori Fesztivál idejére közösségi térré vált, ahova a Sárrét több településéről – így Vésztő mellett Körösújfaluból, Szeghalomról, Füzesgyarmatról és Körösladányból – is érkeztek társaságok. Fontosnak nevezte, hogy az érdeklődők most korlátozások nélkül szórakozhattak önfeledten, és ezt ki is használták a látogatók.

A helyi roma nemzetiségi önkormányzat csapata különleges birkapörköltet készített /A szerző felvételei/

Őrállók néven indultak a vésztői reformátusok. Tóth Zoltán szerint a birkapörkölt az ételek királya, és a titka az egyszerűségében rejlik. Hiszen annak idején a juhászoknál sem voltak különleges alapanyagok a fok- és vöröshagymán, a pirospaprikán, a són kívül. Hentesként megosztotta, hogy természetesen megfelelő méretűre kell darabolni a húst, ezen is rengeteg múlik.

Vésztői brazilokként szállt ringbe a helyi roma nemzetiségi önkormányzat csapata. Lévai Tibor biztosra vette, hogy különleges pörköltet készítettek, de hogy mitől lett az, nem árulta el, azt mondta, hétpecsétes titok, hogy milyen hozzávalókat használtak az étel elkészítése során. Ugyanakkor törekedtek a hagyományokra, úgy főztek, ahogy azt tették nagyapáik, nagyanyáik.

Mivel Gajdács Zoltánon volt a kötény, a felirat szerint ő volt a főnök Timi és Zoli csapatánál. Sorolta, hogy a pörköltbe került többek között só, bors, kömény, őrölt paprika, babérlevél, fok- és vöröshagyma, paradicsom, valamint persze szeretet.

Tehetségek is színpadra léptek a Mágori Fesztivál keretében: Kovács Máté gitározott, Gurmai László harmonikán játszott

A legutóbbi versenyen a harmadik helyet zsebelték be, úgy véli, az eredmény nagyban múlik a segítőkön is.

Több szempont alapján értékelték a csapatokat és az ételeket, erről beszélt a zsűri elnökeként Ambrus György mesterszakács. A kóstolásnál az igazi sárréti birkapörkölt ízét keresték, amelyben megelevenedik az ősök világa. Szerinte elengedhetetlen hozzávaló a minőségi vöröshagyma és paprika. Amikor végigjárták a gárdákat, kíváncsiak voltak a tisztaságra, a hagyományok tiszteletére, a megjelenésre, voltak csapatok, amelyek felvonultatták a pásztorélet eszköztárát is.

Nemcsak birkapörköltek, hanem tradicionális sütemények is ringbe szálltak, tizenöten tizennyolc édes és sós különlegességgel neveztek: volt köztük lekváros papucs, kuglóf, pogácsa, lepény, virágkalács és linzer is. A bírálók a mustra során értékelték a kinézet és az íz mellett azt is, hogy mennyire technikás az adott süteményt elkészíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában