klub

2021.08.20. 11:14

A sztratoszféra meghódítására vállalkozik a csorvási Edison

A Csorvási Edison Klub legújabb, technikai kihívásokkal teli projektje a sztratoszféra meghódítására készül. A tehetséges kis csapat már épített elektromos autót, vízre tette legutóbb különleges járművét is. Ők azok, akik szombaton 9-11 óra között kamerákkal, kommunikációs eszközökkel felszerelt könnyű ballonjuk felbocsátását tervezik a focipályán – reményeik szerint – a sztratoszféráig. Várják a kíváncsi érdeklődőket, akik e rendhagyó, egyedülálló kísérlet részeseivé akarnak válni.

Cs. I.

Murvai József, az Edison Klub vezetője és Kecskés Beáta tehetséggondozó szakkal is rendelkező tanárnő írta azt a pályázatot, ami a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett, a Családokért Felelős Minisztérium támogatásával, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő kiírásában jelent meg.

Az Edison Klubnak A csillagos ég a határ című pályázat fő célkitűzése egy könnyű ballon felbocsátása, ami értékes, XXI. századi technikákat visz magával. Az előkészületek zajlanak ezekben a napokban.

De hova is készülnek a csorvásiak? Hol van a sztratoszféra?

Mi csupán azt tudjuk, hogy az utasszállító repülőgépek általában 10 kilométer magasan, a sztratoszféra alsó határa közelében közlekednek a mérsékelt égövön – a laikus körülbelül ennyit hallott már.

Sok előkészítő munka egyike az antenna hangolása /Fotók: BMH/

A helyszín és az időpont már adott. Egyeztetések zajlottak az Országos Meteorológia Intézet munkatársaival, szondavadász rádióamatőrökkel, a légügyi hatóságokkal. Murvai József elárulta, a ballon egy kis csomagot juttat fel a sztratoszféráig. Értéke több mint 200 ezer forint. Van a csomagban egy tápegység a készülékek áramellátására, kamerák, többféle kommunikációs eszköz a kapcsolat fenntartására.

Miért is érdemes egy ilyen feladattal foglalkozni, milyen fejlesztési lehetőségek vannak egy ilyen munkában?

A műveletek irányítója Szabados László villamosmérnök. A munkából a diákok is kiveszik a részüket: programoznak, antennákat készítenek, tesztelik a készülékeket, benne vannak a folyamatban, részesei a tevékenységnek. Az eszközöket fel kell készíteni erős rázkódás elviselésére, a magasban mínusz 50 fok is lehet, és a visszaérkezés során még mindig történhet valami probléma. Bármi...

– Folyamatosan teszteljük a ballon útvonalát, ha éppen most indítanánk, akkor merre és milyen távol érne földet. Nagyon gyakran ez az útvonal átlépi az országhatárt, nem lehet előre biztosan megmondani, hogy merre megy majd. És mégis végső cél az, hogy megtaláljuk a visszaérkező eszközeinket, és az út során készült felvételeket megtekinthessük

– sorolta izgalmakkal teli napjaikat Murvai József.

A programozással elkészültek

A ballon sikeres feljuttatása érdekében az idősebb klubtagok is bekapcsolódtak a munkába. Papp László csongrádi rádióamatőr segíti őket a ballon feltöltésében. Szluka András és Szabados László már megírták a programot, amely rádión keresztül magyar nyelven közli az eszközök GPS koordinátáit az út során. Hegyi Gábor a program kommunikációs feladatait látja el, Andrékó Patrik a fototechnikai eszközök beállításait irányítja.

A műveletek irányítója Szabados László villamosmérnök. A munkából a diákok is kiveszik a részüket

Kukla Zsolt elektrotechnikus az eszközök beszerelésében, Bodó Imre, a Körös Makett Klub vezetője a keresésben segít. Szente Károly és Babin József rádióamatőrök pedig figyelik majd a ballon útját. Kukla Imre, a Solargroup ügyvezető igazgatója, az Edison Klub egykori tagja, egy telefont vásárolt a kommunikációs feladatokhoz. És a sor szinte végtelen: olyan sokan álltak a kísérlet mellé anyagi és tárgyi segítséggel, amit már a pályázati forrásból nem tudtak kigazdálkodni.

Az ügy nemes, a civil kezdeményezés megyei, csorvási viszonylatban egyedülálló. Aki a részesévé szeretne válni, azt várják a csorvási focipályára szombaton délelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában