Közösségi élmény

2021.07.22. 18:45

Megnyílt Doboz-Szanazugban az idei Ágota-tábor

Hivatalosan is megnyitotta kapuit csütörtökön a tíznapos Ágota-tábor Doboz-Szanazugban, ahol terápiás foglalkozással teremtenek lehetőséget a fiatalok számára egymás megismerésére, értékeik tudatosítására. Jövőre már Bács-Kiskun megyében, Ágota-falván tartják a jubileumi 25. tábort.

B.O.

Fotó: LP6DMK2

Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának közös szervezésében valósul meg az idén 24. alkalommal megrendezett Állami Gondozottak Országos Találkozója, az Ágota-tábor, Doboz-Szanazugban.

Az önkéntes segítőkkel együtt mintegy 500 fő vesz részt a tíz napos eseményen és ahogy a szervezők fogalmaztak a több mint két évtizedes múltra visszatekintő országos találkozó az Ágota közösség szívdobbanása, ahová a Szeged-Csanádi Egyházmegye által gondozott, családjukból kiemelt gyermekek százai mellett, az ország összes megyéjéből hívtak fiatalokat. Hozzátették: az elmúlt csaknem negyedszázad alatt sikerült méltó rangra emelni a vérszerinti családjukat nélkülöző gyermekek szolgálatában szervezett rendezvényt: magas színvonalú élményprogramokkal, azokba ágyazott szakmai és terapeutikus foglalkozásokkal teremtenek lehetőséget számukra egymás mélyebb megismerésére, saját értékeik tudatosítására.

dr. Kiss-Rigó László

A megnyitón Köves Mihály, Doboz polgármestere köszöntötte elsőként a gyerekeket, sok barátot és élményszerzést kívánva a kisebbeknek, hozzátéve, hogy visszavárják őket. Őt követte dr. Lengyel Györgyi miniszteri biztos, aki úgy fogalmazott: szükség van a közösségre, szükség van a közösségi élményekre, és kiemelte, az együttlét öröme, ami meghatározza az Ágota-tábor hangulatát.

– Egy olyan alkalom ez, amely már hagyományos és hangulatában legendás – jellemezte a tábort dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, hozzátéve, hogy jövőre a tervek szerint már Ágota-falván rendezik az eseményt, majd köszönetet mondott Doboz-Szanazugnak a befogadásért, hogy jó házigazdaként segítették őket.

Fotók: Lehoczky Péter

Dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár elsőként szintén a hangulatot, a fogadtatást emelte ki, majd a gyermekekről és a gyermekek felnőttek iránt bizalmáról beszélt. – Számomra amit ez a tábor, az Ágota alapítvány tevékenysége sugalmaz, az a bizalom, azoknak a gyerekeknek a fiatal felnőtteknek az irányába, ami bizalmat ők talán a legjobban igénylik – részletezte.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott egyfajta szójátékként mondta el, mit is jelenthetne még az alapítvány neve. Úgy fogalmazott: áldás, gazdagság – testi, lelki és szellemi értelemben –, valamint odaadás, tisztelet, és akarat vagy éppenséggel alázat. – Mindegyik kellett ahhoz, hogy az elmúlt években mindazt amit tettetek, végigvigyétek – utalt az elmúlt évek munkájára, történéseire, majd a gyermekek és az alapítvány támogatását hangsúlyozta.

Kothencz János

Dr. Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnökeként köszöntötte a gyermekeket, és bejelentette: a tanács egyhangú döntése alapján annak következő ülését idén szeptemberben Ágota-falván tartják. Végezetül a térség országgyűlési képviselője dr. Kovács József mondott köszönetet az alapítványnak és a gyerekeknek, hogy Doboz-Szanazugot választották táboruk helyszínéül.

– Megtiszteltetés volt – fogalmazott, hozzátéve, hogy továbbra is szívesen látják őket itt, Békés megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában