Békés/galériával

2021.07.04. 13:03

Emlékhely őrzi a pozsonyi csata fontosságát

Felavatták a pozsonyi csata emlékére állított emlékhelyet vasárnap délelőtt Békésen, a Honfoglalás téren. A 907. július 4-én kezdődött ütközetben a honfoglaló magyarok döntő győzelmet arattak a bajor őrgróf seregei felett, aki Pannónia visszaszerzése érdekében indultak harcba.

P. G.

20210704 Békés A magyarság diadala Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt és kedves családtagjait a pozsonyi csata emlékére állítandó emlékhely-avató ünnepségre. Időpont: 2021. július 4. (vasárnap) 10.30 óra Helyszín: Honfoglalás tér Program: Himnusz Hégely László előadásában Köszönti a vendégeket: Serfecz Dávid, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke Megemlékező beszédet mond: Dr. Szuromi Pál, a KÉSZ békési szervezetének tagja, városvédő Közreműködnek a Belencéres Néptáncegyüttes szólistái Szózat Hégely László előadásában Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A csatában aratott diadal nyomán a Dunántúlon is megszilárdult magyar uralom; ezt követően több mint 120 évig nem lépett ellenséges katona hazánk földjére.

Serfecz Dávid, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, a pozsonyi csata történelmünk egyik méltatlanul elfeledett ütközete, holott mind méretében, mind a jelentőségénél fogva az egyik legkiemelkedőbb eseménynek számít a magyarság históriájában. – Jelentősége felmérhetetlen, hiszen a Kárpát-medencében végleg megtelepülő őseink a mai napig kiható tettet hajtottak végre, hogy legyőzték a jelentős túlerőben lévő bajor seregeket – tette hozzá. – Az elsöprő diadal következtében mintegy 126 évig nem lehetett ellenséges haderő magyar felségterületen, s ez az időszak megalapozta az ország demográfiai és gazdasági fejlődését.

Dr. Szuromi Pál, a Keresztény Értelmiségiek Szövetség békési szervezetének tagja, városvédő köszöntőjében hangsúlyozta, önmagát veszíti el, aki a múltját elveszíti. – Múlt nélkül egy nép csak sodródó, befolyásolható tömeg – mutatott rá az emlékezés fontosságára. Harmat Árpád Péter történészt idézve elmondta, a pozsonyi csata egyértelmű, maradéktalan és hatalmas diadal volt, történelmünk egyik legnagyobb sikere.

– Fontossága úgy érthető meg igazán, ha belegondolunk, Európa országai csak a csata után törődtek bele, hogy a kontinensen egy új, önálló, erős államalakulat jön létre Magyar Fejedelemség néven – nyomatékosította.

Ez a csata zárta le a Honfoglalást, és tette népünket Európa szerves részévé.

Ezzel az ütközettel bizonyítottuk be, hogy elég erővel rendelkezünk ahhoz, hogy Európa új népeként tartósan megmaradjunk a kontinens keleti szegletében. Hozzátette, ideje méltó módon kezelnünk ezt a csatát.

A rendezvényen közreműködött Hégely László, Szeverényi Barnabás és a Belencéres Néptáncegyüttes szólistái, Lipcsei Katinka és Barkász Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában