tíz munkahely

2021.06.16. 13:58

Testi-lelki egyensúlyra törekednek a kifőzdével Békéscsabán

Bár a napokban megkezdte működését, kedden nyitották meg ünnepélyesen Békéscsabán, a Kazinczy utcában egy sikeres pályázat eredményeként az Egyensúly AE Egyesület éttermét, amely az Egyensúly Gasztro – Moka Food nevet viseli.

Licska Balázs

20210615 Békéscsaba Egészséges ételeket készítenek az Egyensúly AE kifőzdéjében fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Tíz munkahelyet teremtettek, főleg segítségre szorulóknak adtak ezzel lehetőséget, valamint felújították a korábban patikaként is működő városi ingatlant.

Schriffertné Lócskai Henriett, az egyesület elnöke elmondta,

a projekt során felkarolták a hátrányos helyzetű munkavállalókat, valamint újdonságot is teremtettek, hiszen célként egy egészséges ételeket kínáló étterem nyitását fogalmazták meg.

Kiemelte, a testi és lelki egészség záloga az egészséges ételek fogyasztása. A támogatásból fél éven át alkalmazzák a megváltozott munkaképességűeket, illetve az egyesület további foglalkoztatást is vállalt. Hozzáfűzte, a pályázat révén korszerűsítettek egy elaggott önkormányzati ingatlant, valamint a konyhát modern eszközökkel szerelték fel. A napi száz adagot készítő kifőzde bevételét szociális célokra fordítják.

Moka Ildikó és Herczeg Tamás az étterem megnyitóján /Fotók: Bencsik Ádám/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta: szokatlan, hogy egy szociális területen működő civil szervezet piaci szereplővé válik, és hogy a gasztrokultúra területén jelenik meg. Ugyanakkor úgy véli, a szociális terület, az egészség és az étkezés között vannak összefüggések. Ő is aláhúzta: az egyesület tíz munkahelyet teremtett a sikeres pályázata révén. A kormányhivatal igazgatója, dr. Krizsán Anett szerint nincs határ az egyesület előtt, meglepő dolgokat hoznak létre, újító gondolatokkal érik el a kitűzött célokat.

Az Egyensúly AE Egyesület kifőzdéjében egészséges ételeket készítenek.

A kifőzde üzletvezetője, Moka Ildikó hangsúlyozta: ahogy az az étterem nevében is szerepel, egyensúlyt teremtenének a táplálkozásban. Minden ételben, amit sütnek, főznek, egyensúlyban van a húsok, a fűszerek és a zöldségek aránya.

A húsokat a hozzáillő köretekkel készítik el, ami nem a szokványos rizst és burgonyát jelenti, például szezonális sült zöldségeket kínálnak. Helyi alapanyagokat használnak az étteremben.

Kiemelte, azoknak is segítenek, akik életmódváltásban gondolkodnak, akik táplálkozási nehézségekkel, valamilyen intoleranciával küzdenek, így gluténszegény és laktózmentes ételek is kikerülnek a konyháról. Példaként említette a tejtermék nélküli rizsfelfújtat, a tojás és tej nélküli palacsintát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában