Békéscsaba

2021.06.14. 18:22

Rábaközön járva inspirálódtak

Rábaközi szakmai kiránduláson szerzett inspiráló élményeket a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör – számolt be róla a Csabagyöngye Kulturális Központ.

V. E.

A tavalyi évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott szakkör vezetője, Baráth Éva, június első hétvégéjén kelt tanulmányútra csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.

A szakkör tagjai is kivirultak a kastély rózsái alatt /Fotó: BMH/

Szakmai programjuk első napján Bogyoszlóra látogattak, ahol a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot és a rábaközi fafaragók munkáiból összeállított gyűjteményt tekintették meg. Innen Hövejre mentek tovább, ahol a helyi csipkecsodákkal ismerkedtek, végül a felújítás alatt álló kapuvári Rábaközi Múzeum néprajzi gyűjteményét is megnézték.

A második nap Sopron megismerésével telt, majd ellátogattak a fertődi Esterházy-kastélyba, ahol a kastélykertben található rózsakertben inspirálódtak. A harmadik napon pedig a rábaközi népviseletet és annak motívumkincseit ismerhették meg, illetve sajátíthatták el egy gyakorlati hímzésoktatás keretében. A tanulmányút élményei olyannyira ösztönzőek voltak a csapat számára, hogy a látottak és hallottak alapján terveznek elkészíteni a közeljövőben két szoknyát, méghozzá a Hudák Család Kéziszövő műhelyében, Hudák Marianna és Hudákné Julika segítségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában