videóval

2021.06.30. 16:36

Iskolásokat díjaztak a ladányi megmérettetésen

Ünnepélyes keretek között adtak át elismeréseket a Körösök Menti Levelezős Verseny díjazottjainak a körösladányi Tüköry Lajos iskolában, hétfőn délután. A megmérettetésen minden általános iskolai tanuló részt vehetett matematika, és magyar nyelvtan tantárgyakból. A gyermekek számtalan könyvet, belépőt, és ajándéktárgyat is kaptak az elismerések mellé.

Busi Ottó

A versenyt a Tüköry Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola indította útjára 2018-ban, mely egy országos megmérettetés, és minden általános iskolai tanulónak szól, matematika (1-8. osztály), és magyar nyelvtan (2-8. osztály) tantárgyakból. A verseny őszi, téli, tavaszi levelezős fordulókból és egy májusi (online) döntőből állt. Mindegyik levelezős forduló során 12 feladat megoldását kellett kódlapon megjelölni, majd ezt egy postai levélben vagy e-mailben visszaküldeni.

– A versenyünk célja a matematika, és a magyar nyelvtan népszerűsítése, megszerettetése. A kompetenciák, a logikus gondolkodás fejlesztése, a tantárgyak fontosságának felismertetése, a diákok sikerélményhez juttatása, a felvételizők segítése, és a hagyományteremtés. A példák összeállításánál az vezérel minket, hogy az adott évfolyamon tanított tantárgyi ismeretek széles palettájának mindegyik eleme szerepeljen, illetve érintve legyenek a matematika és a magyar nyelvtan egyéb ágai is. A feladatok megoldásánál szükség van a versenyző diákok által végzett háttérmunkára, mivel nem kapnak kézhez minden ábrát, diagramot, táblázatot, információt, – ezeket nekik kell elkészíteni, megszerkeszteni, utánajárni – így is fejlesztve a matematikai kompetenciájukat – részletezte a megmérettetés céljait a szervezők részéről Solymosi Sándor tanító.

Solymosi Sándor, dr. Isaszegi János, Sas Éva szaktanár és Oravecz Eszter Ágnes intézményvezető adta át az elismeréseket a kisdiákoknak /A szerző felvételei/

Az eseményen részt vett a mezőhegyesi születésű dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó vezetője, aki elmondta, számos helyen járt a világban, de mindig szívesen tér haza Békés megyébe. Mint elárulta, most is korábban érkezett, hogy a díjkiosztó előtt még fel tudja fedezni a várost.

– Elismerés, és köszönet illeti a szervezőket – fogalmazott a versenyről szólva, majd utalva a pandémiás helyzetre kifejtette: mindez egy olyan időszakban zajlott, amikor a körülmények a gyerekek számára egy igen fura, és nehezen feldolgozható helyzet teremtettek.

– Hiszen nem járhattak iskolába, nem találkozhattak a pajtásaikkal, így aztán mindazoknak, akik ebből kizökkentették őket, és egyben valami módon visszavitték a gyerekeket az iskolába, a közösségbe, elismerés és köszönet jár

– hangsúlyozta Isaszegi János.

A szervezők elárulták, a mostani megmérettetésre több mint 130 iskolából, közel 700 diák nevezett, közülük 103-an jutottak a döntőbe, ahol hat feladatot kellett elkészíteni minél gyorsabban és pontosabban.

Békés megyéből Békéscsaba, Békéssámson, Csorvás, Dévaványa, Kamut, Köröstarcsa, és Nagybánhegyes, valamint Orosháza fiataljai neveztek, és értek el eredményeket a versenyen. A hétfői díjkiosztón pedig több mint harminc kisgyermek volt jelen, és vette át az elismeréseket, valamint a különféle könyveket, tárgyjutalmakat.

Az esemény végén a helyi Rezeda citerazenekar és az Őszikék dalköre lépett fel, akik Bartók Béla Körösladányban gyűjtött népdalcsokrából készültek.

Az igazán jól sikerült ének- és citera előadást be sem tudták fejezni: a lelkes közönség újabb és újabb játékot kért tőlük. A verseny is hasonlóképp folytatódik, és a tervek szerint az újabb forduló már az angol nyelvvel kibővítve várja a kisdiákokat.

 

Sok értékes ajándékkal gazdagodtak a gyerekek

A szervezők elmondása alapján a körösladányi levelezős verseny az egyik legtöbb ajándékot, jutalmat kiosztó megmérettetések egyike. – Hosszú lenne felsorolni azt a számtalan belépőt, ajándéktárgyat, amelyet támogatóink jóvoltából kaptunk, de például minden versenyző oklevélben és 35 ezer forint értékű ajándékutalványban részesült, nevezésenként.

Aki bejutott a döntőbe annak trófea és érem járt, a döntő során elért eredmények alapján pedig évfolyamonként, tantárgyanként a helyezettek ajándék- és belépőcsomagot, számítástechnikai eszközök beszerzésére fordítható vásárlási utalványt kaptak – árulták el a szervezők. Mint megtudtuk, nemcsak a gyerekek, de a pedagógusok is kaptak elismerést: minden diákot benevező pedagógus 35 ezer forint értékű ajándékutalványban részesült, illetve a 15 vagy annál több nevezést leadó pedagógusok könyvjutalmat is kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában