főzőklub

2021.06.12. 15:14

Elhozták a karibi ízvilágot Békéscsabára

Dominikai ételeket készítettek el legutóbb az Ízvadász Főzőklub tagjai Békéscsabán, a Jaminai Közösségi Házban. A csapat gasztronómiai kalandozásairól a klub vezetőjével, Szatmáriné Priskin Anitával beszélgettünk.

Nagy Szilvia

20210602 Békéscsaba Dominikai ételeket készített a főző klub. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap képen: Szatmáriné Priskin Anita elnök, Ancsinné Balázs Ilona tag, Bólya Jánosné tag

Fotó: Bencsik Ádám

– A pandémia alatt sokáig nem tudtunk találkozni a tűzhely körül, így nagy élmény volt újra együtt sütni-főzni – árulta el Szatmáriné Priskin Anita. A klub alapítója hozzátette, az ízvadászok 2014 óta jönnek össze rendszeresen, és baráti társaságot is alkotnak, de bárki csatlakozhat hozzájuk.

A Jaminai Közösségi Ház konyhájában egy-egy alkalommal tizenöt-húsz asszony fog fakanalat, több mint 100 ország 700 ételét elkészítették már az elmúlt évek során.

Hogy épp milyen fába, azaz húsba, zöldségbe vágják a fejszéjüket, késüket, mindig sorsolással dől el. A véletlenre bízzák, milyen országba és éghajlatra „kalandoznak”.

– Korábban Békéscsabán tanuló cserediákokkal is felvettük a kapcsolatot, amikor a külföldiek csatlakoztak hozzánk, még nagyobb volt a vidámság és a hangzavar a konyhában. Együtt ötleteltünk, tüsténkedtünk, aztán el is fogyasztottuk a japán, thaiföldi, ausztrál, német ételeket. De segített már itt élő orosz hölgy és egy helyi tapétabolt lelkes afgán üzletembere is. Semmitől sem riadunk vissza, persze volt már olyan étel, amit elrontottunk – mesélt a részletekről a klubvezető. Kérdésemre, hogyan áll össze a program, elárulta, előző nap mindig átbeszélik az általa választott recepteket.

A jaminai ízvadászok 2014 óta jönnek össze rendszeresen, és immáron baráti társaságot is alkotnak /Fotó: Bencsik Ádám/

Legtöbbször hétköznapi menüsort állítanak össze, a hal kivételével minden alapanyaggal dolgoznak. Leszögezte, hat-hét évvel ezelőtt még nehezebb dolguk volt, ugyanis nem terült eléjük az internet bőséges „asztala”, most viszont már milliónyi videót találnak a világhálón.

Pikkpakk lefordítják a recepteket, és könnyen megelevenítik az egzotikus országok ízvilágát is.

– Otthon általában magyaros ételeket fogyasztunk, a klubban viszont sosem – szögezte le Szatmáriné Priskin Anita, aki szerint mindegyik étel ízletes és különleges volt, nem tudna kedvencet választani. A padlizsánt például nem szereti, ám a maláj jellegű sült zöldséget tojásos bevonatban szívesen fogyasztotta. Kiemelte, sokszor ugyanazokból az alapanyagokból, melyek hazánkban is megszokottak, egy kis csavarral egészen más ízek sülnek ki.

Karibi menüsort állítottak össze

A főzőklub tagjai a kezdetekkor még az interneten keresztül rendelték a különlegesebb fűszereket, az új gasztronómiai trendek folytán mára már a boltok választéka bőséges: több mint ötvenféle fűszer sorakozik a Jaminai Közösségi Ház konyhapolcán is. A klubvezető elárulta, egyszer egy etióp ételbe 12-féle fűszert kellett belekeverni, és mindet sikerült Békéscsabán beszerezni. Amikor főznek, sürög-forog a negyven- és a nyolcvanéves is, az idő mégis megáll egy kicsit. Legutóbb a Dominikai Köztársaságba „látogattak el”. A csapat előételként tepertőt kínált salátával, a leves egytökös-zöldséges, cérnametélttel bélelt különlegesség volt, főételként pedig többféle húsos fogás került az asztalra. Készítettek marharagu-pörköltet zöldség- és rizskörettel, valamint káposztás lecsót. A desszertről sem feledkeztek el: pan de batata, vagyis édesburgonyás sütemény zárta a karibi menüsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában